И док се у градовима увелико шарају разноразним техникама и модерним бојама у српским селима сачували су се стари обичаји.
„Користе се биљке које смо припремили претходних дана. Маслачак да јаја буду жућкаста, коприва да вуку на зелено и неизбежна луковина, коју смо скупљали месецима уназад како би јаја имала јаку и лепу боју“, каже Милица Станисављевић.
Домаћице верују да свака биљка којом украсе јаје симболише напредак у кући и здравље чланова породице.
„Стављамо травку девојчко срце ако у породици има неудатих девојака, па за њихову срећу, али неизбежна је и детелина као универзални симбол среће“, рекла је Милица.
Мештани чачанских села, врло често јаја не купују у продавницима јер готово сви у својим двориштима имају по неколико кокошака, које дају здраве домаће производе.
„Све зависи како их храните, оне једу искључиво биљну храну. Концентрат, јечам, зоб и пшеницу, само је битно да им не дајете соли, јер тада нећете имати ни кокошку, ни јаје“, рекао је Слободан Василијевић.
Прво офарбано јаје назива се чуваркућа и док се данас фарбају нова, оно заврши у земљи неког цвећњака. Верује се да најјача јаја ниси посебна врста кокошке – мисирка, али да је до њих тешко доћи јер их врло добро крије.
ГЗС/РИНА