Vučić: Predložiću Vladi da razmotri ponovno uvođenje smrtne kazne za dela poput ubistva Danke 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Vučić: Predložiću Vladi da razmotri ponovno uvođenje smrtne kazne za dela poput ubistva Danke
Trenutno na sajtu: 424       |       Podeli:
07.04.2024 | 0 коментар(а)



Predsednik Aleksandar Vučić najavio je večeras da će, kada se vrati iz Pariza, uputiti u pisanoj formi novoj vladi zahtev da razmotri da li će predložiti skupštini
Foto: printscreen

izmene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za ubice poput ovih koji su ubili devojčicu Danku Ilić u Boru, kao i u školi Ribnikar, Duboni i Orašju.

"Svojevremeno sam se javno zalagao i zamolio Vladu Srbije da razmotri sa Savetom Evrope i svima drugima da li je moguće da ponovo bude uvedena smrtna kazna, a da ne pretrpimo posledice pravne i političke, da ne budemo kažnjeni zbog toga. Jer, ako neko delo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo delo. Ja ću to da ponovim u pisanoj formi, čim se vratim iz Pariza uputiću Vladi Srbije, pa kad formiraju vladu neka razmotre, da li će ići sa takvim predlogom pred Narodnu skupštinu sa izmenama i dopunama Krivičnog zakona ili ne", rekao je Vučić gostujući na TV Informer. 

Vučić je istakao da, iako nekog osudite na 40 godina, to nije adekvatna kazna za zločin kao što se desio u Boru, s obzirom na to da je devojčica bila živa kada su je udarila kola i da su je naknadno ubili.

Naveo je da oni koji su protiv smrtne kazne imaju opravdanje koje je racionalno i ozbiljno - da jednom da napravite grešku u 1.000 slučajeva i osudite nekog na smrt i izvršite tu kaznu, a posle se ustanovi posle 10, 20 ili 30 godina da ste pogrešili, mnogo je veći greh nego da 1.000 puta nekoga manjom kaznom kaznite.

"Ali za nešto gde su stvari tako očigledne, gde nema nikakve sumnje, ne mislim da to može da proizvede bilo kakav problem, osim što mislim da bi zaista dobro delovalo u smislu prevencije i većeg straha onih koji smatraju da je moguće da takve zločine izvrše", naglasio je Vučić.

Predsednik je zapitao kako se svako u Srbiji oseća kada čuje da je neko nevino dete stradalo zbog ludaka i psihopata koji, umesto da odvedu dete u bolnicu ili u dom zdravlja, u prvu ambulantu, uzmu i ubiju dete.

U ponedeljak ili utorak završavamo ugovore za 12 novih francuskih Rafala

Vučić je izjavio da će tokom posete Parizu razgovarati o 14 tema, od kojih su tri u vezi sa veštačkom inteligencijom, da će u ponedeljak ili utorak biti završeni ugovori za nabavku 12 novih borbenih aviona Rafal, kao i da će sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razgovarati o odnosima sa Prištinom i Savetom Evrope, ali i o Srebrenici.

"Razgovaram sa Makronom o vojnoj industriji, on ima pitanja za mene, ja znam šta će da me pita, ali neću o tome da govorim, jer mi je to pomenuo na samitu u Briselu kad smo razgovarali na nuklearnom samitu. Ja se nadam da ćemo u ponedeljak, utorak završiti ugovore i da uskoro potpisujemo oko Rafala", rekao je Vučić.

Dodao je da se, pored toga, radi i na kupovini važne opreme i tehnike.

"U pitanju su ganc novi Rafali. Time mi postajemo velika sila u našim okvirima. Rafal je jedan od najmoćnijih borbenih vojnih aviona, jedan od tri najmoćnija lovca na svetu. Ali kad mu zakačite raketu i vazduh-zemlju, može da bude i bombarder. Ima radarske sisteme najbolje, ima najbolje rakete", istakao je Vučić.

Dodao je da u nedelju ujutru putuje u Pariz gde će imati mnogo sastanaka i da će imati 14 tema o kojima će se govoriti, a da su tri teme vezane za veštačku inteligenciju, i da smo uz pomoć Francuza postali predsedavajući Partnerstva za veštačku inteligenciju.

"Zajednički moramo da radimo po tom pitanju, u industriji softvera, u kompjuterskoj industriji takođe", rekao je Vučić i dodao će sa Francuzima da razgovara i oko nuklearne energije, koja je sada jedina energija koja garantuje sigurnost snabdevanja električnom energijom.

"U protivnom 2050. nećemo imati struje, jer će nam biti potrebno četiri puta više struje. Mi nemamo kapacitete za to", rekao je Vučić.

On kaže da će se deo struje trošiti za električne automobile, kao i da će se na veštačku inteligenciju trošiti mnogo struje, zbog čega je važno da se krene u ulaganje u nuklearnu energiju.

Dodao je da će se razgovarati o saradnji sa Francuskom u poljoprivredi, posebno o stočarstvu, pošto stočarstvo propada svuda u Evropi.

Vučić je rekao i da će razgovarati i o evropskom putu Srbije, što je veoma važno.

"Razgovaraćemo i o odnosima sa Prištinom i Savetom Evrope, ja ne očekujem mnogo od toga, kao i Srebrenici, ali njemu su prilično vezane ruke, koliko i meni, ali verujem da će Francuska iskazati prijateljsku nameru da koliko je moguće pomogne Srbiji. Isto ću ukazati na to u vezi sa Srebrenicom. Pitao sam sada neke moje goste koji su donosili odluku o rezoluciji i kažem, što 29 godina kasnije, pošto nama stalno govorite da je 25 godina kasnije kad pričamo o agresiji na Srbiju, vraćanju u prošlost i tako dalje? Što se vi vraćate u prošlost i to četiri godine više nego mi? A onda je odgovor, pa sledi 30. godišnjica", naveo je Vučić.

Dodao je po pitanju Srebrenice, da neki kažu i da donošenje te rezolucija ne bi bilo važno i naglasio da ti što to govore ne vole mnogo Srbiju.

"Pitanje je morala, pitanje je toga što ćete u svakom udžbeniku imati, pa neko je to počinio. I sad, oni neće reći Srbija, jer ne mogu da kažu Srbija, ali će reći Srbi. E sad vi dokazujte - ne, to nismo mi, nego su to naša braća, pa da se odreknemo svoje braće. A što to? Moje pitanje, zašto to radi neko? Rađeno je još iz vremena, ne Austrije, nego Turske, pa Austrije, sve da se Bošnjaci ili Muslimani odvoje od pravoslavnih Bošnjaka od Srba. Šta je smisao ovoga u političkom smislu? Je l mislite stvarno da je moguće da Srbe pridobijete posle toga na svoju stranu u Republici Srpskoj?", zapitao je Vučić.

Ističe da su u Republici Srpskoj sve političke stranke rekle da su protiv toga, a u Srbiji osim Srbije protiv nasilja nema nikoga ko će to da podrži.

On je rekao da nema snagu da spreči da se izglasa rezolucija o Srebrenici u UN ali da će se boriti i naglasio i da iako Srbija izgubi to neće biti laka pobeda druge strane. On je dodao da je dobrodošao svako ko želi da pomogne i da je prihvatio pomoć koju je ponudio Vuk Jeremić.

On zahvaljuje svakome ko je spreman da pomogne srpskom timu na svaki način i pozove bar jednu državu.

"I da izgubimo, neće to za njih biti laka pobeda. Plašim se, biće Pirova", rekao je Vučić i naglasio da niko ne spori da se u Srebrenici dogodio jeziv zločin.

Predsednik je dodao da kada se pogleda region, vidi velika ostrašćenost, ali i to da neki sebi daju za pravo da govore protiv Srbije šta god im padne na pamet, a da niko ne sme da im odgovori.

"Tako i Bećirović sa onom svojom knjigom prepunom falsifikata i laži, sa fantazijama. Dozvoljavaju sebi da drže nekome lekcije i to postoji ne od juče, već decenijama. Zato postojim ja, i neću da se izvinjavam Josipoviću ili Plenkoviću kada hoću u Jasenovac", rekao je predsednik.

On je rekao i da ne očekuje da će uskoro biti mir u svetu i u Ukrajini i da će situacija biti još gora.

On je dodao je sa jedne stvari se traži promene geopolitče karte sa druge ne.

Vučić kaže da je Makron pričao sasvim racionalno o Ukrajini, iz njegovog ugla, da je Francuska najveća vojna sila, dok je Nemačka najveća ekonomska sila i da se u skladu sa tim ponaša i sam Makron.

Vučić je rekao da mi pokušavamo da ostanemo neutralni i da odolevamo tome više od dve godine.

SNS na nivou Srbije na 49,9 odsto, opozicija na 23,4 odsto

Vučić je rekao da po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja u koje je imao uvid, SNS na nivou Srbije trenutno ima 49,9 odsto podrške, što je, kako dodaje, moguće i istorijski visoka podrška koju ta stranka uživa.

"Na nivou Srbije sam ga video. Tu je SNS, mislim, na moguće čak istorijskom maksimumu. Na 49,9 (odsto) ako se ne varam, a oni svi zajedno (opozicija) su na 23,4 (odsto), na nivou Srbije", izjavio je Vučić.

Istakao je kako predstavnici opozicije znaju da će izgubiti izbore u Beogradu i naveo da oni te izbore zato ni ne žele.

"Znaju oni da gube izbore. Imaju oni istraživanja koja imamo i mi. Uradili su im Amerikanci, uradili su Amerikanci još nešto za njih, o čemu neću da govorim. Oni znaju da ne mogu da pobede na tim izborima. Znaju da im je danas teže da pobede u Beogradu, nego recimo u Nišu", rekao je Vučić.

Dodao je da su se promenile stvari u Beogradu i da ljudi vide koliko se radi i šta se radi.

"Ta prednost koju smo imali sa prethodnih izbora skočila je u Beogradu, sa nekih 4, na nekih 9, 9,5 -10 odsto, što je za njih apsolutno nedostižno", naveo je Vučić.

Ocenio je da eventualni bojkot izbora od strane opozicije neće uspeti i da ih nijedna strana sila u tome neće podržati, osim jedne, ali koja, kako kaže, nije najveća sila.

"Svi ostali će da budu protiv toga. Svi ostali su protiv bojkota. Nema ni jedne zemlje na svetu koja je za bojkot. Ni jedne koje mogu da nađu", rekao je Vučić.

Podsetio je na tri zahteva koje je imala opozicija oko održavanja izbora i naveo kako je prvi bio uvid i kontrola biračkog spiska, što je vlast, kako kaže, ispunila.

Drugi zahtev opozicije, Vučić podseća, bio je o radu RTS-a, za koji su naveli da su nezadovoljni njime.

"Na RTS-u češće oni gostuju, nego svi mi zajedno. Mnogo više se na RTS ljutimo mi, nego oni. Nemamo problem sa tim, jer mi mislimo da je RTS u stvari vaša najveća podrška", rekao je Vučić.

Kao treći zahtev opozicije naveo je, kako kaže, da oni mogu da odrede datum izbora.

"Da li ste to ikada čuli, da negde u svetu postoji da dođe opozicija, da kaže, ’ako mi ne ispuniš to, mi ćemo da pravimo nerede’", rekao je Vučić.

Naveo je kako je vlast izlazila opoziciji u susret za sve zahteve oko održavanja izbora, još od prošle godine kada su tražili održavanje vanrednih izbora i rekao kako sa ucenama opozicije jednom mora da se prekine.

On je istakao da ga ne zanima da li će opozicija izaći na predstojeće izbore ili ne.

Vučić je rekao da je njemu veoma važno da se stvari uvek pokažu rezultatima i u tom kontekstu podsetio da je 28 država povuklo priznanje tzv. Kosova od kad je on na vlasti.

On je dodao i da je situacija po pitanju KiM sada potpuno drugačija u odnosu na period od pre 20 godina.

Vučić je, komentarišući saznanja iz Skaj komunikacije kavačkog klana, do koje je došao Evropol, rekao da su danas svi, nakon što je objavljena prepiska vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera, imali priliku da vide kako se kreira atmosfera, kako da se organizuju navijači i novinari da se sruši vlast.

U prepiskama koje je Evropol dostavio crnogorskim istražnim organima, a u koju su podgoričke "Vijesti" imale uvid, vođa kavčana Radoje Zvicer naveo je da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača.

"I danas kada sam čitao sve to, i tražio sam informacije iz bezbednosnih službi i sagledao sve te informacije BIA, šta rade, gde su na slobodi, šta znamo, šta ne znamo, mala je šansa da mi ne dođu glave. Ne kukam zbog toga, očekivao sam to 2022. i tada nisam poslušao bezbednosne službe kako da se ponašam na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji. U poslednjem trenutku su odustali zbog stotine snajperista koji su bili u okolini", rekao je Vučić.

Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su kako je naveo, pisali i o velikosrpskom nacionalizmu zato što se zna ko je njima šef u regionu.

"Znam i ko im je šef u regionu i van regiona. Da sam na njihovom mestu, ja bih ubio Aleksandra Vučića. To im je najpametnije da urade", rekao je Vučić i dodao da ti uvek rade uz podršku jedne strane službe.

Predsednik je rekao i da treba pogledati regionalne medije, one u Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Prišitni i naglasio da svi, po komandi, govore da je Vučić kriv za sve.

On je ocenio da je to zato što ne mogu da podnesu da Srbija raste i napreduje, da je prva na Zapadnom Balkanu, da se približava Mađarskoj, Hrvatskoj.

U okviru OB u poslednjih mesec dana za rad u Srbiji prijavilo se 2.200 ljudi

Vučić je izjavio da se u okviru Otvorenog Balkana u poslednjih mesec dana, od početka izdavanja jedinstvenih radnih dozvola za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, prijavilo 2.200 ljudi koji hoće odmah da rade u Srbiji.

"Imaćemo problem sa radnom snagom i dobro je što smo uradili te identifikacione kartice za Otvoreni Balkan", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je najviše ljudi od tih 2.200, koliko se prijavilo za rad u Beogradu i Srbiji, iz Severne Makedonije, kao i da se prijavilo nekoliko stotina naših ljudi da ide da radi van Srbije.

"Ali je mnogo veći priliv u Srbiju nego odliv. U svakom slučaju imaćemo najveću muku sa radnom snagom, ali i sa populističkim pokretima koji će da traže da se ne radi nedeljom ili petkom, ili ne osam nego šest sati itd", rekao je Vučić.

Istakao je kako je Srbija u februaru imala privredni rast od 5,9 odsto i ako se tako nastavi, kaže on, biće pre kraja godine povećanja plata i penzija.

Vučić je rekao da je naša stopa rasta niža nego što je bila, ali da je svakako viša nego što je na zapadu i da smo uspeli da je sačuvamo.

"Velika je vest poboljšanje za ovaj rejting kod Standard and Poor’s (S&P) i da je to sjajna vest za investitore iz celog sveta. Naše javne finansije su u odličnom stanju, javni dug će biti 51 odsto do kraja godine. A kada sam postao premijer bio je 78 odsto BDP. Pa su me svi napadali što sam smanjivao penzije, a sada imaju mnogo veće penzije nego što su imali", rekao je on.

On je dodao da su javne finansije u dobrom stanju, ali da ćemo imati problem sa radnom snagom.

GZS/ Tanjug, FoNet




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.629.478 посета
Тренутно на сајту: 425 посетилац(a)