Рубља никад слабија, Европске валуте под притиском 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Рубља никад слабија, Европске валуте под притиском
Trenutno na sajtu: 361       |       Podeli:
06.03.2022 | 0 коментар(а)



На светским је тржиштима вредност долара прошле седмице снажно је порасла, док је курс евра пао јер је рат у

Украјини усмерио улагаче према валутама које се сматрају сигурнијим уточиштима за капитал у несигурна времена. Доларов индекс, који показује кретање вредности америчке према осталих шест најважнијих светских валута, ојачао је прошле седмице више од 2 одсто, па је у једном тренутку досегнуо 98,80 бодова, највиши ниво од маја 2020. године.

Притом је курс долара према јапанској валути ослабио 0,6 одсто, на 114,85 јена.Но, америчка валута је снажно ојачала у односу на европску, па је цена евра потонула око 3 одсто, на 1,0928 долара, најнижи ниво од маја 2020. године, пише Сее Биз.

У фокусу улагача били су даљњи напади руске војске на украјинске градове, што је на финансијским тржиштима изазвало повлачење капитала из ризичнијих инвестиција, као што су деонице, па су светске берзе прошле седмице оштро пале.

С друге стране, порасле су цене оних инвестиција, као и појединих валута које се сматрају сигурнијим уточиштима за капитал у несигурна времена.

Због тога су на валутним тржиштима ојачале америчка, јапанска и швајцарска валута.

Европске валуте под притиском


Евро је, пак, под притиском будући да је рат у Украјини смањио очекивања у вези привредног раста еврозоне.

„Евро се нашао у епицентру несклоности улагача према ризику. С обзиром да цене енергената расту, а да се Европскацентрална банка суздржава од повећања камата, евро би могао додатно ослабити”, каже Неил Јонес, директор у твртки Мизухо.

По речима аналитичара, учинци раста цена енергије и плина веројатно ће поткопати изгледе за европску потрошњу и привредни раст.

Због тога су се под притиском нашле и друге европске валуте. Чешка централна банка интервенисала је у петак на тржиштима како би зауставила слабљење круне, чији је курс према долару пао на најнижи ниво у готово 20 месеци.Интервенисала је и пољска централна банка банка, но курс злота према евру ипак је склизнуо на најнижи нивоу 13 година.

А како је курс мађарске форинте потонуо на рекордно низак ниво, мађарска централна банка агресивно је повећала каматне стопе.Због тога се све више шпекулира да ће и Европска централна банка морати да повећа камате пре него што се очекивало.

"ЕЦБ неће имати другог избора доли размотрити овај нагли раст инфлације, али Фед неће одложити своје планове, па ћемо поновно сведочити већим разликама у монетарним политикама", рекао је Мике Келлy, аналитичар у ПинеБридге Инвестментсу.

Иако тржишта новца не очекују повећање каматних стопа на следећој седници ЕЦБ-а, сигурно је да ће амерички Фед повећати каматне стопе на састанку од 15. до 16. марта, први пут након избијања пандемије коронавируса.

Председник америчке централне банке Јероме Поwелл поручио је да ће подржати почетно повећање референтне стопе за четвртину постотног бода.

Руска валута никад слабија


Због рата у Украјини и санкција, курс руске рубља пао је током недеље на рекордно низак ниво, око 118 рубаља за долар.Руска централна банка оштро је повећала каматне стопе и покушава подржати ликвидност на руском финансијском тржишту, но због санкција су њене могућности ограничене.

Током недељеје агенција С&П снизила кредитни рејтинг Русије дубље у шпекулативно, неинвестицијско подручје.

ГЗС/ Блиц бизнис




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rublja novac

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.010.321 посета
Тренутно на сајту: 362 посетилац(a)