Бољи дани за Краљево: Моравским коридором на два европска аутопута 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Бољи дани за Краљево: Моравским коридором на два европска аутопута
Trenutno na sajtu: 288       |       Podeli:
10.12.2019 | 0 коментар(а)



Краљево - Дошао је дуго очекивани дан за око поло милиона становника седам градова и општина овог дела Србије.
Илустрација, фото: РИНА

Након потписивања уговора од стране министарке саобраћаја, грађевине и инфраструктуре Зоране Михајловић и представника турско-америчког конзорцијума Бехтен-Енка Ук Линитед, изградња Моравског коридора почиње 15. децембра код Крушевца. То је, како је казала државна секретарка у надлежном министарству, први српски коридор чијом ће изградњом бити постигнута директна веза два европска аутопута.
Ова саобраћајница, пројектантски и грађевински веома захтевна, је од изузетног значаја, не само за овај део Србије него и за целу земљу. За четири године требало би да се заврши Моравски коридор дужине 112 километара на којем треба да буде изграђено око 140 објеката - од тога 71 мост, 23 надвожњака и пет подвожњака, 31 пропуст, као и 11 петљи. Вредност инвестиције је 800 милиона евра.

Моравски коридор од животне важности за Краљево

За Краљево, као уосталом и за све градове и општине који ће бити повезани Моравским коридором, ова саобраћаница има изузетан значај, за Краљево, према оцени многих стрчњака, можда и највећи, с обзиром на положај и удаљеност од коридора 10 и 11.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић

Градоначелник Краљева Предраг Терзић, коментаришући потиписивање уговора о изградњи Моравског коридора, рекао је за једну локалну телевизију да овом саобраћајницом Краљево постаје далеко ближе Нишу и Београду. Поред тога важна је чињеница да је планирано да се логистички центри формирају у Чачку и Краљеву, где би требало да се запосли између 500 и 1.000 људи.Осим Крушевца, Чачка, Варварина и Ћићевца, у Краљеву је планирана индустријска зона која ће допринети бржем привредном развоју.
Градоначелник Терзић је у више наврата казао да саобраћајница има и заштитну функцију од поплава, јер ће се градити баш уз подигнути бедем у Грдици, што је за град и околину, имајући у виду катастрофалне поплаве у последњој деценији а и раније, веома важно. На око четири, пет локација биће ,,исправљено“ корито Западне Мораве, и то код села: Сирче, Опланића, Грдице и Адрана, села која су често плављена. Моравским коридором и те се могућности елиминишу, нагласио је Терзић.

ГЗС / М. Даниловић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.329.218 посета
Тренутно на сајту: 289 посетилац(a)