У купињаку Миленка Госпавића у подножју планине Каблар рађају џиновске купине 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
У купињаку Миленка Госпавића у подножју планине Каблар рађају џиновске купине
Trenutno na sajtu: 432       |       Podeli:
23.08.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - На газдинству Миленка Госпавића, који се већ десет година бави производњом купине,



међутим, ово је прва сезона, када се он упркос суши може похвалити њеном крупноћом и родом.

У селу Рошци рађају џиновске купине, фото: ГЗС

Подкабларско село Рошци, које познато по шљиви и кромпиру, по свему судећи ће бити познато и по џиновским купинама, које рађају у купињаку Госпавића. Поред доброг рода ове године и радници у његовом засаду са осмехом задовољно трљају руке.

У купињаку Миленка Госпавића подно Каблара рађају џиновске купине, фото: ГЗС

„Милина је радити у оваквом засаду, посебно, јер је купина напредна, не може више од три да се узме у шаку. Овакве купине и деца могу да беру”, причају задовољни радници.
Миленко са својом супругом Зорицом, већ читаву деценију на парцели од десет ари узгаја засад купине и ово је први пут да се може попхвалити и приносом и џиновском величином ове јагодасте воћке.

У купињаку Миленка Госпавића подно Каблара рађају џиновске купине, фото: ГЗС

„У току је берба, и трајаће до септембра, квалитет је изванредан. Овде у сууштини највише времена проводимо моја супруга и ја, наравно тује и комшилук да нам помогне, морам да истакнем да сам задовољан и родом и квалитетом”, рекао је Миленко.

Овај купинар истиче да је и подножје Каблара погодно за узгој купине, само су потребни рад и труд, па је квалитетан род неизбежан.

„Стварно бихј волео да сви људи у нашој земљи виде и постигну овакав род купине, а може да се изведе, није да не може, и овај крај може бити плодан за ову воћну врсту”, појаснио је он.

У купињаку Миленка Госпавића подно Каблара рађају џиновске купине, фото: ГЗС

Брачни пар Госпавић у свом купињаку када је то неопходно раде пуно радно време и како кажу уз слогу им ништа не пада тешко.

„Мој муж и ја устајемо рано, од пола шест до четири поподне смо овде и дневно можемо да наберемо око 220 килограма нас двоје”, објашњава Зорица.

Поносни купинар Миленко поред примене адекватних агротехничких мера тврди да су ред, рад и дисциплина главне карике да се подигне и одржи добар засад ове чачанске безтрне купине, а Зорица и Миленко су јединствен пример у западној Србији да се радом од праскозорја до предвечерја може подићи јединствен купињак и на обронцима Каблара.

Прилог о џиновским купинама емитован у емисији „Јутро” на Првој телевизији:




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


DZINOVSKE KUPINE SELO ROSCI MILENKO GOSPAVIC PODNOZJE KABLAR

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.854.094 посета
Тренутно на сајту: 433 посетилац(a)