Снег и лед оковали Србију, евакуације на Пештери 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Снег и лед оковали Србију, евакуације на Пештери
Trenutno na sajtu: 422       |       Podeli:
09.01.2017 | 0 коментар(а)



Сјеница, Тутин, Ивањица, Пријепоље, Нова Варош, Прибој - Снежне падавине полако престају, а у појединим крајевима Србије пало је и више од десет центиметара новог снега.



Додатно велику опасност у вожњи представљају ниске температуре и јака поледица која се очекује током ноћи, као и лед који се налази испод новоформираног снежног покривача којег је тешко приметити, због чега се саветује возачима додатна опрезност у вожњи.

На појединим путевима у источним крајевима Србије на подручју Тимочке и Неготинске крајине као и на југу и југоистоку Србије на путевима Лесковца, Врања, Ниша, Димитровграда, Куршумлије, и Пирота у којима је иначе саобраћај најотежанији, на појединим деоницама је могуће наићи на сужен коловоз због мањих наноса снега, што у вечерњим сатима кад је видљивост ограничена представља велику опасност, а посебно уколико брзина није прилагођена.

Саобраћај се на аутопутевима и путевима првог и другог приоритета у нижим пределима одвија успорено, али без застоја са местимично угаженим или расквашеним снегом на коловозу.

Фото: Глас западне Србије

Због хладног времена и могуће јаке поледице посебна опрезност се саветује на мостовима и надвожњацима, преко планинских превоја и кроз тунеле где је због већег струјења ваздуха и мокрих коловоза стварање леда најбрже.

Саобраћај се на свим путевима одвија успорено, али због оваквих временских прилика могући су повремено краћи прекиди или застоји у саобраћају.

Републички хидрометеоролошки завод је саопштио да ће до среде на подручју Србије бити веома хладно (ледени дани), јутарња температура од -18 до -10°, локално и ниже, у планинским пределима до -25°, највиша од -12 до -5°, од четвртка у порасту.


Евакуисана трудница код Сјенице

Сјеница - Током поподнева евакуисана је једна трудница из сјеничког села Сугубине и пребачена је у болницу. Ватрогасци-спасиоци и погранична полиција, после вишечасовне борбе са сметовима, који су били висине преко два метра, стигли су до домаћинства Куртовића и успели да евакуишу трудницу.

Спасилачке службе нису успеле да се пробију до болесника у сјеничком селу Крстац, због смета високих четири метра. Акцију ће бити настављена ујутру.

На Сјеничко-пештерској висоравни до још око 50 села са око 5.000 житеља се пети дан не може доћи. Пуцају водовне цеви, екипе настоје да отклоне кварове, али три села немају воде већ неколико дана.

Фото: Глас западне Србије


Залеђена водоводна мрежа у дужини од 70 километара

Тутин - Ванредна ситуација проглашена је и на подручју општине Тутин. На Пештерској висоравни, која се делом простире и на територији те општине, залеђена је водоводна мрежа у дужини оф око 70 километара. Због тога је отежано водоснабдевање, нарочито говеда и оваца.


Отежано у Ивањици

Ивањица - Нове падавине створиле су додатне проблеме и на подручју ивањичке оптине, нарочито на планинама Голија и Јавор. Поједини локлани путеви су у планинским пределима су у прекиду.

Ниске температуре изазвале су и бројне кварове на водоводној мрежи.

Фото: Глас западне Србије


Посркача: Евакуисано доста старих и болесних

Пријепоље - Изузетно ниске температуре и висок снежни покривач који су захватили целу југозападну Србију, донели су много потешкоћа у функционисању свих јавних служби, нарочито у снабдевању електричном енергијом и водом, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова у Пријепољу, Горан Посркача.

Каже да је у претходна два дана било више захтева за евакуацију, претежно болесних, старих особа која живе саме у удаљеним сеоским подручјима.

"Карактеристична је била синоћна интервенција у селу Ивезићи где је старица од 80 година благовремено евакуисана, јер је била животно угрожена. Ватрогасци - спасиоци су је носили километар на носилима до места где је било могуће доћи возилом и срећом успели су да је евакуишу и она је збринута у Медицинском центру у Пријепољу", рекао је Посркача.


Ванредно у неколико села Нове Вароши

Нова Варош - У неколико села општине Нова Варош уведена је ванредна ситуације. Најтеже је у местима Јасеново, Божетићи, Акмачићи, Негбина и приградским насељима Брдо и Тиква где су сметови на путевима високи и до два метра.

Температура се на подручју те општине спуштала и до минус 30 степени.

Фото: Глас западне Србије


Прибој остао без струје

Прибој - Проблема са струјом има и Прибој, који је без електричне енергије остао данас око 13 часова, што је изазвало и озбиљан проблем са снабдевањем пијаћом водом, рекао је начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић.

Глас западне Србије

Опшриније можете погледати у прилозима који су емитовани у Дневнику западне Србије:




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.851.126 посета
Тренутно на сајту: 423 посетилац(a)