Vučić je ispunio obećanje dato reporteru Prve - asfalt je stigao do sprske svetinje Kumanice 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Vučić je ispunio obećanje dato reporteru Prve - asfalt je stigao do sprske svetinje Kumanice
Trenutno na sajtu: 457       |       Podeli:
01.07.2023 | 0 коментар(а)



Sjenica - Za meštane udaljenih sjeničkih sela Bare, Vrbnica, Visočka pa sve do manastira Kumanica na samoj granici sa Crnom Gorom,



16 kilomatara novog asfaltnog puta znači više od obične saobraćajnice.  Ovaj put koji se gradi po nalogu predsednika Aleksandra Vučića vraća život u opustela sela a za meštane data reč i ispunjeno obećanje predsednika zalog su za bolju budućnost u koju svi veruju.

Pitanje vezano za gradnju ovoga puta, predsedniku Aleksandru Vučiću, prvi je postavio novinar Gvozden Nikolić prilikom vojne vežbe „Munjeviti udar”, koja je održana 27. juna 2021. godinena Pešteri.

„Ne znam da li je do Vas stiglo pismo igumana manastira Kumanice. Oni su zaista molili da se taj put spoji, ako je to ikako moguće, devet sela gravitira prema toj svetinji, a na žalost bolji je prilaz iz Crne Gore?”

„Šta sad ja da kažem Gvozdene? Biću zlikovac ako kažem ne može. Ako kažem može biću neozbiljan.  Pokušaćemo da rešimo... Uradićemo svakako, ali da vidimo šta ćemo ove godine, šta ćemo sledeće. Ali hvala na pitanju.  Zna Gvozden da radimo ova četiri, zato pita i za preostalih devet kilometara.”

OVAKO PUT IZGLEDA DANAS - PRILOG TV PINK, VUKICA LAZOVIĆ

Manastir Kumanica smatra se oreolom srpske duhovnosti u Raškoj oblasti. Mesto je verskog hodočašća u koga u potrazi za duševnim i telesim ozdravljenjem pohode mnogi posetioci. Smatra se kultnim isceliteljskim manastirom u kome su mošti Grigorija Kumaničkog. Iako se nalazi na teritoriji opštine Sjenica do njega je iz tog pravca bilo praktično nemoguće doći.

Otac Nikolaj

„Pisali smo molbu presedniku Vučiću da nam izađe u susret da nam se uradi asfaltni put. I on je ispunio obećanje i radi nam se asfaltni put. Do samog manasitra bilo je još 100 metara makadama, pa smo zamolili direktore iz preduzeća Novi Pazar put da nam to urade. Tako da meštani neće moći da kažu da je put bio razlog zašto nisu dolazili na bogosluženja”, rekao je iguman manastira  Kumanica otac Nikolaj.

Skoro 300 godina čuju se zvona iz manastira i svakog dana se služi sveta Božanstvena Liturgija.

Mati Gavrila

Monahinja u manastiru, mati Gavrila kaže da je put bio jako loš i da koliko god da su ga nasipali i radili propuste, voda ga je svaki put odnela. „Slava Bogu na svemu, i onome ko je dozvolio i ko je učinio i ko jo uradio put, da ih Gospod nagradi.”

Ana Vitorović često posećuje manastir i ovaj asfalt do svetinje joj mnogo znači. „Znači i nama koji smo posetioci, i koji ovde dolazimo često, a znači i monasima.”

Put Bare - Kumanica bio je nedosanjani san mnogim generacijama i kada je asfalt stigao do sela Vrbnice, potajna želja svih meštana bila je da stigne i do svetinje koja ih je na ovim prostorima i održala. A sve oči bile su uprte u predsednika države.

Iako su mnogi bili skeptični da će asfalt stići do manastirskih dveri novopazarski neimari ovih dana demantuju sve „neverne Tome”.

Šef gradilišta Saudin Ljajić

„Danas ugrađujemo prvi noseći sloj u dužini od 870 metara, u stvari 1 040 tona asfalta. Planirna su dva sloja, prvi debljine 7 cm i drugi od 4 cm. Od zemljanih radova do sada je urađeno preko 18 000 kubika iskopa, preko kilometar i više kanala, isto toliko ivičnjaka i drenaža”, istakao je šef gradilišta Saudin Ljajić.

Pomoćnik direktora „Novi Pazar put” Ivan Veljević navodi da prema nalogu predsednika države i Ministarstva građevine i Puteva Srbije je urađena kompletna rehabilitacija puta u dužini od 16 kilometara.

„Rehabilitacija se radila u tri etape, a ukupna vrednost radova je 413 miliona dinara, dok su radovi završeni 60 dana pre roka. Putni pravac Sjenica - Bare - Vrbnica - Kumanica veoma je važan jer povezuje magistralni put Prijepolje - Bjelo Polje”, kazao je Veljović.

Pomoćnik direktora „Novi Pazar put” Ivan Veljević

Za meštane ovog kraja, put koji povezuje nekoliko sela glavni je razlog zašto su mnogi odlučili da ostanu na pradedovskim ognjištima.

„Ako nam spoje ovaj put sa granicom Crne Gore mi ćemo ostati ovde da živimo. Pokrenućemo neki biznis i raditi, bez puta je to bilo nemoguće”, ističe Vinko Veličković iz sela Visočka.

Vinko Veličković iz sela Visočka

Da put život znači i da data reč i ispunjeno obećanje kod ovih gorštaka zlata vrede, pokazaće oni koji će ostati ovde i svojim primerom dokazati da država Srbija nijedan kraj ne zaboravlja i nijednog se ne odriče.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vest sjenica bare kumanica asfalt vucic crna gora visocka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.305.985 посета
Тренутно на сајту: 458 посетилац(a)