Ćalović: Postoje načini da se pomogne građanima koji imaju problema sa isplatom grejanja 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Ćalović: Postoje načini da se pomogne građanima koji imaju problema sa isplatom grejanja
Trenutno na sajtu: 566       |       Podeli:
08.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Na danas održanoj sednici Gradskog veća grada Čačka, prva tačka Dnevnog reda ticala



se izmena i dopuna programa poslovanja JKP za grejanje „Čačak” u tekućoj godini, zbog duga usled usklađivanja cena i potrebi za kreditom od 60 miliona dinara.

Preduzeće je likvidno i sa tim sredstvima bi se izmirio dug koji u ovom trenutku iznosi 100 miliona dinara. Deo će biti isfinansiran iz sopstvenih sredstava, a deo iz kreditne linije.

„Od 2019. godine, JP `Srbijagas` koje je glavni snabdevač energentom našeg preduzeća, dosledno sprovodi politiku naplate svojih potraživanja i u tom smislu vrši blokadu tekućeg računa javnih preduzeća odmah po isteku valute za plaćanje. To je nešto što naši korisnici nisu u mogućnosti da izdrže, pa samim tim i naše preduzeće. U tom smilu, mi već četiri, pet godina za redom posežemo za kreditnim zaduženjem i na taj način kreditiramo i naše korisnike koji zatim, polako, do sledeće sezone uplate svoja dugovanja prema ovo preduzeću i na taj način nismo imali problema sa `Srbijagasom` niti bilo kakvih blokada i plaćanja kamate”, kaže direktor JKP za grejanje „Čačak”, Danko Ćalović.

Kamate na kreditna zaduženja u prethodnim godinama bile su drastično manje, nego što su to zakonske zatezne kamate prema JP „Srbijagas”. Zakonske zatezne kamate su porasle sa sedam odsto pre nekoliko godina na 14,5 odsto, dok su kamate na kredite banaka takođe porasle, ali sa nekadašnjih 1,6 na gotovo sedam.

Ovo javno preduzeće tekuće godine nije u mogućnosti da iz redovnog priliva kreditnog zaduženja koje je i do sada dizalo prethodnih godina isplati sva dugovanja „Srbijagas”-u, između ostalog i zbog ogromnog poskupljenja energenata i kašnjenju odobravanja cene.

„Kada govorimo o ceni grejanja, to odobravanje cene nije ničija greška, već je takva zakonska regulativa. O povećanju cene našeg osnovnog energenta mi saznajemo, tek mesec dana nakon povećanja te cene, a zatim slede odluke koje se donose na nadzornom odboru preduzeća, zatim u stručnim službama grada, gradskom veću, skupštini, a zatim se čeka još mesec dana na primenu te cene, s obzirom na zakon o zaštiti potrošača. U tom smislu, prethodnih godina, negde između dva i po i tri i po meseca je dolazilo do kašnjenje primene cene grejanja, što je proizvelo i značajan gubitak u preduzeću. Ovo preduzeće je radi sanacije to gubitka preduzelo sve mere. U tom smislu je povećana energetska efikasnost. Zatim je naplata korisnicima i dalje 100 odsto fakturisana tokom godine. I energetska efikanost preduzeća je dosta dobra. Gubici su smanjeni ali sve to nije dovljno, s obzirom na to da je gas u prethodne tri i po godine, nešto pre početka sukoba u Ukrajini pa do danas poskupeo 212 odsto za naše preduzeće, dok je struja kao drugi glavni energent poskupela 240 odsto”, kazao je Ćalović.

Ćalović je istakao da je javno preduzeće za grejanje ove godine već podiglo kredit u iznosu od 180 miliona čime će refinansirati postojeći kredit, koji je do sada otplaćen u iznosu od 100 miliona, te će biti dodato još 60 miliona dinara, kako se ne bi ušlo u blokadu i da se u letnju sezonu uđe bez dugovanja.

„Naplata je godinama veoma dobra. Čak je i u periodu korone bila je tek za neki procenat smanjena. I dalje je 101, 102 dosto od onoga što je fakturisano za datu godinu, što znači da delimično naplaćujemo i neke stare dugove”.

Kada se radi o reprogramu dugovanja, Ćalović je apelaovaona korisnike da se prvenstveno obrate JKP za grejanje, da kontaktiraju stručne službe i da je to najbolji način da građani uspeju da reše svoja dugovanja.

„Svako drugačije rešenje, svaka tužba koja ode kod izvršitelja samo dovodi do zarade izvršitelja, pri čemu naš korisnik gubi novac, a dug prema našem preduzeću rešio nije. Opet, ako korisnik ima nekih problema sa isplatom svoga duga, postoje načini da se pomogne građanima, sve u skladu sa našim odlukama, da ne bude većih troškova”, zaključio je Ćalović.

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VESTI CACAK GREJANJE DANKO CALOVIC SRBIJAGAS ISPLATA DUGOVANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.638.431 посета
Тренутно на сајту: 567 посетилац(a)