Још једна котларница на биомасу у Прибоју 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Још једна котларница на биомасу у Прибоју
Trenutno na sajtu: 326       |       Podeli:
05.09.2018 | 0 коментар(а)



Прибој - Општина Прибој започела је изградњу котларнице на дрвну сечку која ће обезбедити квалитетније и јефтиније грејање пет јавних објеката у овом граду.

Нова котларница капацитета 1,8 МW снабдеваће две основне и две средње школе и амбуланту Дома здравља, а требало би да почне да ради у другом делу актуелне грејне сезоне - саопштено је данас на конференцији за штампу одржној у Прибоју на месту градње.

„Изградња нове котларнице на дрвену сечку друга је фаза нашег стратешког плана да у систему градског грејања у Општини Прибој заменимо употребу фосилних горива биомасом и тиме грађанима обезбедимо сигурније, здравије и јефтиније грејање. Финансијску подршку од 90 милиона динара за изградњу нове котларнице добили смо од Канцеларије за прављање јавним улагањима Републике Србије, а техничку помоћ на пројекту нам је пружила Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ,” рекао је медијима Саша Василић, заменик председника Општине Прибој.

У првој фази пројекта преласка на употребу биомасе у систему градског грејања у Прибоју, котларница у старом делу града, која топлотом снадбева школу, предшколску установу, културни центар и зграду општинске управе, прешла је 2016. године на употребу пелета. Искуство је показало је да је ова промена донела значајне еколошке бенефите грађанима који живе у ужем градском језгру где су се чађ и загађење од грејања раније могли видети и голим оком. Захваљујући нижој цени дрвене сечке у односу на раније употребљавани мазут, нова котларница чија је градња управо почела, поред еколошких бенефита, донеће и знатне уштеде и утицати на економски развој у локалној средини.

„Еколошки аспект преласка на обновљиве изворе енергије је несумњив , али оно што је такође веома битно је да је биомаса енергент који се обезбеђује у локалној средини. То значи да новац који се издваја за енергенте остаје на локалу и даље поспешује одрживи економски развој те средине”, објаснио је Рајнер Шелхас (Rainer Schellhaas), стручни саветник на пројекту Немачко-српске развојне сарадње.

У Прибоју изградња једне од десет топлана на биомасу у Србији, фото: ГИЗ

Локална самоуправа Општине Прибој већ дужи низ година активно учествује у реализацији пројекта „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“ у оквиру Немачко-српске развојне сарадње. Ова општина једна је од 10 које су прошле године потписале уговор о реализацији пројекта преласка градске топлане са фосилних горива на коришћење биомасе.
Изградња нове градске топлане почеће следеће године на јесен. Тиме ће, рекао је Василић, у Прибоју бити заокружен систем градског грејања на биомасу.

Иначе, цео пројекат преласка 10 топлана у Србији на биомасу за који техничку подршку пружа Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, а финансијску Немачка развојна банка KfW, вредан је 27 милиона евра, од чега је 20 милиона евра кредит KfW-а, два милиона грант ове банке, а пет милиона грант Владе Швајцарске.

ГЗС/ГИЗ

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.376.060 посета
Тренутно на сајту: 326 посетилац(a)