Мештани Паковраћа на блокади прекинули преговоре с Владом и Путевима Србије 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Мештани Паковраћа на блокади прекинули преговоре с Владом и Путевима Србије
Trenutno na sajtu: 311       |       Podeli:
16.09.2022 | 0 коментар(а)



Мештани села Паковраће код Чачка, који 67. дан блокирају изградњу ауто-пута Прељина-Пожега,
Фото: ГЗС

захтевајући да им се исплати земља која им је одузета због изградње, рекли су да од петка прекидају све преговоре са Владом Србије и Јавним предузећем (ЈП) "Путеви Србије" о испуњењу захтева.

„Прекидамо све преговре с Владом и ‘Путевима Србије’ јер су ти преговори постали неозбиљни. Убудуће те институције могу да се обрате само нашем адвокату Зорану Пешићу и да преговарају с њим о испуњењу наших захтева“, рекао је агенцији Бета један од учесника блокаде, становник Паковраћа, Милош Николић.

Он је истакао да мештани настављају блокаду радова на изградњи ауто-пута: „Ми остајемо на блокади и не померамо се. Ако треба правду ћемо тражити и на суду у Стразбуру“.

Додао је да је пре неколико дана Виши суд у Чачку поништио пресуду Општинског суда по жалби једног становника Паковраћа, не прихватајући цену коју је тај суд одредио за експроприсану земљу.

„Пресудом Вишег суда поново је враћено суђење на Основни суд и сада почиње испочетка судјење око одузете земље које траје већ две године“, рекао је Николић.
Општински суд је пресудио да се мештанима Паковраћа земља која им је одузета за изградњу ауто-пута, исплати по 1.200 до 1.400 динара по квадратном метру, на шта су ЈП „Путеви Србије“ уложили жалбу Вишем суду.

По речима мештана, првобитна понудјена цена била је од 30 до 200 динара, због чега су се жалили.

Директор ЈП „Путеви Србије“, Зоран Дробњак, посетио је почетком августа мештане на блокади и обећао да ће се заложити у Влади да им се исплати одузета земља по пресудама Општинског суда.

Дробњак је тада најавио могућност да „Путеви Србије“ одустану од жалбе пред Вишим судом на пресудјену цену за одузету земљу, чиме би се окончали судски процеси мештана Паковраћа са државом, који трају више од две године.

Мештани Паковраћа кажу да су огорчени изјавом председника Србије Александра Вучића који је ове недеље на седници Скупштине Србије рекао да изградњу ауто-путева успоравају вештаци, пореске управе и адвокати што је „зачарани круг у којем сви стичу политичке поене, а нико неће поштено да каже шта је проблем“.

Николић је агенцији Бета, коментаришући изјаву председника, рекао да је „пореска управа погрешила када је одредила да цена земље која се одузима једном броју мештана буде од 20 до 300 динара, а другима 1.500 динара. Па ја питам председника Вучића да ли ти људи који су погрешили у Пореској управи и даље раде или су смењени“.

Додао је да је судске вештаке бирао суд, а не мештани Паковраћа, и да су вештаци цену за одузету земљу проценили по одлукама које је Градска управа Чачка одредила за цену земље у петој зони за 2021. годину.

„И са ким су се то удружили сељаци из Паковраћа и њихови адвокати, са судијама и вештацима? Па да ли је то могуће!?“ рекао је Николић.

По речима учесника блокаде, радови на изградњи ауто-пута сада се одвијају само на парцелама мештана који су били задовољни исплаћеном ценом за одузету земљу, у дужини од око 200 метара, док су радови блокирани на деоници трасе од око пет километра, на парцелама мештана који се суде за одузету земљу јер нису задовољни ценом.

Изградњу ауто-пута кроз село Паковраће код Чачка мештани су зауставили пре више од два месеца блокадом фирме за производњу бетона, као и регионалног пута Чачак-Лучани где заустављају возила изводјача радова, док остала пропуштају.

Мештани Паковраћа су пре седам дана проширили блокаду тако што су спречили радове на изградњи ауто-пута и на парцелама кроз које пролази деоница ауто-пута, а које још нису исплаћене.

Извор: Н1




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


mestani pakovrace radovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.493.859 посета
Тренутно на сајту: 312 посетилац(a)