Како вакцина постаје обавезна, колико родитеље може да кошта ако не поштују календар имунизације 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Како вакцина постаје обавезна, колико родитеље може да кошта ако не поштују календар имунизације
Trenutno na sajtu: 392       |       Podeli:
02.09.2021 | 0 коментар(а)



Једина вакцина против ковида која је у Србији у овом тренутку одобрена за децу је "Фајзерова".
Фото: ГЗС

Даје се старијима од 12 година, искључиво уз сагласност педијатара и родитеља. Истраживали смо шта неку вакцину ставља на списак обавезних и како протиче календар обавезне вакцинације у Србији.

Вакцинација деце у Србији је обавезна, као и у многим другим европским земљама, а најмлађи се штите против 10 заразних и опасних болести. Вакцине су бесплатне и добијају се у домовима здравља. Иако се прописи разликују, мало је земаља у којима одлуку родитеља да не вакцинишу дете не прате никакве правне или друштвене санкције. Тако је и код нас.

Вакцинација деце у Србији је обавезна, као и у многим другим европским земљама, а најмлађи се штите против 10 заразних и опасних болести. Вакцине су бесплатне и добијају се у домовима здравља. Иако се прописи разликују, мало је земаља у којима одлуку родитеља да не вакцинишу дете не прате никакве правне или друштвене санкције. Тако је и код нас.

„То су новчане казне у распону од 50.000 до 150.000 динара, сем што се у пракси најпре изриче најнижа казна од 50.000 динара па уколико се родитељ не одазове ни други пут изриче се већа и на крају највећа казна”, рекао је др Драгана Малетић, специјалиста здравственог права КЦС.

Закон о имунизацији и броју вакцина које ће примити дете доноси Скупштина Републике Србије, а предлози могу потећи од институција које су позване да дају своје мишљење. То могу бити Институт за јавно здравље, Министарство здравља или Професионално удружење педијатара.

Дете које није уредно вакцинисано није могуће уписати у државни вртић или школу, осим ако разлози за невакцинисање нису медицинске контраиндикације. Већина родитеља у Србији одазива се позивима јер су свесни да им је дужност да брину о здрављу и безбедности деце. Ипак, има и оних који то раде само да би избегли казне.

Суд не може да нареди вакцинисање деце већ само да утврди да дете није вакцинисано према календару, узроке непоштовања закона и да одреди санкције. Може да донесе ослобађајућу пресуду, опомену и да, у крајњем случају, изрекне новчану казну. Да се родитељи не јављају на редовну имунизацију у дом здравља, прво примети надлежни лекар, који шаље опомену или пријављује случај инспекцији.

Педијатар може да одложи вакцинацију или ослободи дете те обавезе, уколико за то постоје медицински разлози.

„Ако родитељ жели да одбије вакцинацију детета он је дужан и да потпише. Имамо образац на коме се то потписује и затим се пријављује инспекцији. Најактуелнији су уписи у предшколске установе”, рекла је докторка Анита Јовановић, начелница педијатрије ДЗ Палилула.

Листе за вакцинацију деце нису коначне. Оне се могу мењати уколико постоји предлог Института за јавно здравље, сагласност Комисије за заразне болести и препорука Светске здравствене организације. На списку десет обавезних вакцина за сада није вакцина против ковида 19, али је извесно да би ускоро могла на њој да се нађе.

„Нисмо далеко од тога, министар може да нареди обавезну имунизацију против коронавируса свих категорија, укључујући и децу, уколико такав предлог упути Институт за јавно здравље и уколико се Комисија за јавно здравље са таквим предлогом сагласи”, каже Малетић.

Београдски лекари кажу да постоји интересовање родитеља за вакцинацију деце од 12 до 18 година и да се у домовима здравља дневно вакцинише 10 до 15 школараца.

 


ГЗС/РТС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vakcinacija deca

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.035.015 посета
Тренутно на сајту: 393 посетилац(a)