Почела једна од највећих културних манифестација у Србији: Ћирилична баштина трећи пут се одржава у Бајиној Башти 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Почела једна од највећих културних манифестација у Србији: Ћирилична баштина трећи пут се одржава у Бајиној Башти
Trenutno na sajtu: 550       |       Podeli:
22.05.2021 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Једна од највећих култрних манифестација у Србији која слави ћирилично писмо по трећи пут
Станивуковић, добитник Ћириличне даровнице, Фото:РИНА

одржава се у Бајиној Башти, место у чијој су близини пре неколико векова рачански монаси основали прву преписивачку школу и зaхављајући којима су сачуване црквене књиге. Управо у мају, када Српска православна црква прославља Свете Ћирила и Методија и када се обележава Дан словенске писмености одржава се и Ђирилична баштина, преноси агенција РИНА.


"Манифестија је настала на основу Декларацији о заштити и неговању ћирилице, а коју је једногласно усвојена на седници Скупштине општине. Овде се ћирилица пише срцем и циљ нам је да заиста Ћирилична баштина заживи, као манифестација која неће бити само локалног већ и националног и регионланог карактера. Надам се да ћемо из године у годину подизати ниво садржаја и да ће постати један од престижнијих догађаја на културној мапи Србије, јер овај сигурно то и заслужује. Порука која се недвосмислено шаље из Бајине Баште јесте да морамо неговати наше писмо и чувати своју културу и традицију", рекао је за РИНУ Синиша Спасојевић из Организационог одбора.

 


Током трајања Ћириличне баштине врши се уручивање награда појединцима и установама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице. Ћирилична даровница је најзначајнија награда у оквиру манифестације, она се додељује само једном добитнику годишње и представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Добитник овогодишње Ћириличне даровнице је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је награду примио на свој рођендан.


"Почаствован сам и срећан што сам ја добитник овако велике награде. Сматрам да је очување ћирилице стратешки важно за наш народ. Ђирилица је оно што припада свима нама и не смемо дозволити да буде занемарена. У Бања Луци је до пре неколико деценија 90 одсто натписа било на ћрилици, а данас је то на нивоу статистичке грешке јер је на овом писму остало само два одсто натписа. Прво што сам урадио као градоачленик променио сам да све друштевне мреже и јавни налози буду на ћирилици. Она мора бити свуда присутна и не смемо дозволити да буде у другом плану. Тешка је била наша историја да би тако лако занемарили садашњост и будућност. Потребно је да променимо став и да ћирилица заиста буде свеприсутна у нашој свакодневној комуникацији. Позвао бих и наш народ да на поруке на свим мобилним апликацијама одговара управо ћирилицом, јер тако све почиње. ", изјавио је Станивуковић и додао да ће и у Бања Луци бити одржана слична манифестација која слави управо ћирилицу.


Трећа по реду Ћирилична баштина имаће врло садржајан и квалитетан програм почев од предавања еминентних српских интелектуалаца, академика Мира Вуксановића и проф. др Рајне Драгићевић, преко музичког дела програма у коме ће учествовати гудачки квартет РТС-а и Музичка радионица Арт Момент, позоришне представе “Бедеми ћирилице”, изложбе “Ћирифити” Петра Поповића Пироса, промоције књиге о Добрици Ерићу и фото-конкурса „Ћирилица увек са мном“ до забавно-едукативних садржаја за децу основних и средњих школа и стручних водичких тура кроз историјат и значај манастира Раче и Рачанске преписивачке школе за очување српске писмености.


Организатор је Ћириличне баштине је Установа „Култура“ под покровитељством општине Бајина Башта. Захвалнице Ћириличне баштине за посебно истицањe у заштити и неговању ћирилице добили су Национални парк Тара и „Златиборац“.


Сви програмни у оквиру Ћирличне баштине су бесплатни, а за најбоље на фото-конкурсу и едукативно-забавним играма припремљени су пехари, медаље и поклон пакети.
Колики је значај Ћириличне баштине потврдило је и Министарство културе додељивањем награде Културни образац године.

РИНА/ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Bajina Basta manifestacija Cirilicna darovnica deklaracija zastita negovanja cirilic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.974.153 посета
Тренутно на сајту: 551 посетилац(a)