Ljubičasti dan posvećen osobama sa epilepsijom 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Ljubičasti dan posvećen osobama sa epilepsijom
Trenutno na sajtu: 436       |       Podeli:
26.03.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Danas je Međunarodni dan tolerancije i razumevanja osoba obolelih od epilepsije. Potrebno je da se radi na dizanju



svesti o ovoj bolesti a i na boljem položaju u društvu osoba koje su obolele od epilepsije, rekao je predsednik Udruženja epileptičara Srbije Velizar Petrović.

„Država radi koliko može, uvozi veliki spektar lekova čak i inovativne, a mnogi su i na recept. Najnoviji je medazolam. Naravno, uvek može više i bolje”, kazao je Petrović.

U Čačku koji ima 120 000 stanovnika, jedan procenat stanovnika ima epilepsiju. U Srbiji ima 70.000 obolelih.

Inače, epilepsija ili padavica je relativno česta bolest od koje boluje jedan odsto svetske populacije. Epileptički napad praćen gubitkom svesti i grčevima može da se javi kod osoba koje boluju od epilepsije, ali i kao posledica drugih stanja, infekcija, trovanja ili moždanog udara. Značajno je da osobe koje se nađu u blizini znaju na koji način da pomognu u takvoj situaciji. Manje je poznato da postoji nekoliko stotina različitih tipova epileptičkih napada i ne moraju se manifestovati gubitkom svesti i grčevima.
U narodu je najpoznatiji veliki epileptički napad koji karakteriše gubitak svesti, pad i grčevi. Najbitnija pomoć osobi u ovakvoj situaciji je da bude obezbeđena od povreda usled pada. Ono što ne treba raditi je pokušavanje otvaranja usta ili vađenja jezika, jer može doći do povrede. Ukoliko je moguće potrebno je osobu okrenuti na bok, paziti da se ne povredi i čekati da napad prođe. On obično traje nekoliko minuta, a ukoliko se taj period produži, potrebno je pozvati hitnu pomoć. Za osobe kod kojih je dijagnostikovana epilepsija, postoje veoma kvalitetni lekovi kojima se ona drži pod kontrolom. Oni ne leče, ali drastično ublažavaju sve simptome.

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti cacak epilepsija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.352.891 посета
Тренутно на сајту: 437 посетилац(a)