Четврти контигент јелена стигао на Златибор, ускоро се очекују и први младунци 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Четврти контигент јелена стигао на Златибор, ускоро се очекују и први младунци
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
07.03.2022 | 0 коментар(а)



Чајетина - Једна од најлепших и најпосећенијих српских планина од прошле године има нове,
Четврти контигент јелена стигао на Златибор, фото: РИНА / принтскрин

али и посебне становнике. На пропланке Златибора у оквиру државног пројекта реинтродукције дивљачи, током претходних 12 месеци стигло је до сада укупно 35 јединки, а у четвртом контигенту населило се још шест, три мужјака и три женке.

„Спровођење процеса поновног насељавања ове дивљачи на просторе југозападне Србије одакле је одавно истребљена тече по плану. Ови јелени из четвртог контигента ће са оним који су стигли у јануару ове године формирати крдо које ће из репро центра бити пуштено у природу”, речено је за РИНУ у Ловачком удружењу „Златибор”.

Ускоро би требало да стигне још један контигент ових животиња, у плану је да има укупно 100 јединки, а надлежни се надају да ће у томе и успети. Очекује се да ускоро стигну и први младунци. Неке јединке пристигле прошле године су већ пуштене у природу, неке су прелазиле чак и у Босну и Херцеговину али се ипак враћају на Златибор, а често по храну долазе баш поново у репро центар, где су неколико месеци биле на прилагођавању.

Све пристигле јединке су детаљно прегледане, а кад су стигле на Златибор смештене су у прихватилиште где проводе одређени период прилагођавања и карантина, затим се пуштају у природу.

„Прихватилиште је комплетно обновљено, простире се на 18 хектара ограђене површине. Имају све потребне услове, храну, воду и неопходну негу. Направљене су хранилице за сваку врсту хране као и појилишта и солишта. Након адаптације, пуштају се на отворено подручје ловишта „Златбор”, кажу у ЛУ „Златибор”.

Јелени, кошуте и младе јединке стигли су из Бачког Моноштора и ловишта „Козара“. Не постоји тачан податак од кад јелени не настањују Златибор, али се ради о јако дугачком периоду и сада је коначно јеленска дивљач поново враћена на подручје где је некад давно живела.

Осим Златибора, враћени су и на планине Тара, Златибор и околину Пријепоља. Државни пројекат реинтродукцијне јелена у Зпадној Србији спроводи Управа за шуме при Министарству пољопривреде, шумарства и пољопривреде, а на подручју планине Златибор њиме руководи Ловачко удружење „Златибор“.


РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatibor jelen sume

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.858.389 посета
Тренутно на сајту: 462 посетилац(a)