Одговор на захтеве запослених у ЈКП „Биоктош” у складу са могућностима предузећа и града као оснивача 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Одговор на захтеве запослених у ЈКП „Биоктош” у складу са могућностима предузећа и града као оснивача
Trenutno na sajtu: 568       |       Podeli:
08.04.2023 | 0 коментар(а)



Ужице - Независни синдикат, Самостални синдикат и синдикат Слога ЈКП „Биоктош” 29. марта



2023. године градоначелници, односно граду као оснивачу овог предузећа доставили су обавештење о ступању у штрајк запослених, дана 10. априла 2023. године са почетком у шест часова и Одлуку о ступању у штрајк. У тој одлуци навели су и своје захтеве”, навео је обраћајући се медијима заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић.

Према његовим речима запослени у „Биоктошу” захтевају да се исплати регрес за коришћење годишњег одмора у висини од 100 процената просечне исплаћене зараде запосленог у Републици Србији, према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике за претходну годину и да се годишњи износ регреса унапред утрвђен увећа за фиксни износ од 33 хиљаде динара без пореза и доприноса. Запослени траже и да се цена рада запослених увећа за 20 процената а висина накнаде трошкова за исхрану у току рада износи 500 динара по дану рада. Такође захтевају и да се исплати солидарна помоћ у складу са планом и програмом пословања за 2023. годину, као и да се овлашћени представник репрезентативних синдиката делегира у Надзорни одбор и редовно позива на састанке истог. Како је наведено сви наведени захтеви треба да ступе на снагу почев од 1. априла 2023. године.

Објашњавајући шта је претходило оваквој одлуци Стојадиновић наводи да је у претходних неколико дана одржан низ састанака са запосленима и представницима синдиката.

Заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић, фото: сајт града Ужица

„На основу захтева које су поднели 27. марта позвали смо представнике репрезентативних синдиката на састанак 28.марта на коме се уместо њих појавило 120 запослених радника који су требали да буду на својим радним местима. Примили смо их, поразговарали са сваким од њих и дали им прилику да кажу шта желе. Тада смо се договорили да ће предати захтеве на основу којих ћемо ми наставити даље преговоре, након чега су се вратили на своја радна места и радили појачано да надокнаде пропуштено”, казао је Стојадиновић.

Он наглашава да у том тренутку није постојао захтев који су касније доставили а који се односи на повећања зараде од 20 одсто.

„На састанак одржан 29. марта уместо представника синдиката дошли су представници запослених који су донели захтеве идентичне горе наведеним захтевима и притом истакли да то нема везе са синдикалним окупљањима, али бих ја морао да кажем да су истог дана након нашег састанка три синдиката предала идентичне захтеве градоначелници. Такође у том тренутку нису помињали да ће најавити штрајк. Имали смо конструктиван разговор о свим захтевима, и функционисању предузећа, дали су рок од десетак дана да одговоримо”.

Нови састанак са руководством ЈКП „Биоктош” али и свих осталих јавних предузећа одржан је 4. априла и тада су сва остала јавна предузећа прихватила понуђене предлоге.

„Дакле сви су се сложили и без поговора синдикати свих осталих јавних предузећа прихватили су следеће предлоге: да се исплати регрес за коришћење годишњег одмора у висини од 100 процената просечне исплаћене зараде запосленог у Републици Србији, према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике за претходну годину и да се годишњи износ регреса унапред утрвђен увећа за фиксни износ од 33 хиљаде динара без пореза и доприноса, повећање накнаде трошкова за исхрану у току рада у нето износу од 330 динара по запосленом, исплата солидарне помоћи у складу са планом и програмом пословања за 2023. годину и редовно позивање овлашћеног представника репрезентативног синдиката на седнице Надзорног одбора како је то регулисано правилником. Једини захтев на који у овом тренутку нисмо могли да одговоримо је онај који се односи на увећање цене рада за 20 процената”, рекао је Стојадиновић.

То је како додаје немогуће, јер би такав потез угрозио пословање и функционисање свих јавних предузећа у граду. У прилог томе додаје и чињеницу да ће остали наведени захтеви изискивати укупан износ од 30 милиона динара. Подсећа да су плате у јавним предузећима увећане за 12,5 одсто у јануару ове године и да ће се град трудити да прати увећања плата у целокупном јавном сектору најављено од стране државе.

„Поређења ради просечна зарада у ЈКП Биоктош 2012. године износила је 44 575 динара а 2014. године 47 496 динара. У фебруару ове године просечна плата износи 68 471 динар. То је увећање од 53 одсто у односу на 2012. годину односно 45 у односу на 2014. Основна зарада НК радника износи 42 320 динара плус накнаде за регрес и толи оброк у износу 6 160 динара, односно 7 578 динара што укупно износи 56 058 динара плус минули рад”, прецизирао је заменик градоначелнице.

Уз захвалност свим запосленим радницима на разумевању, Стојадиновић их позива да још једном размисле како би се и ова ситуација превазишла, град остао чист и уређен, а предузеће наставило да ради, уз напомену да не постоји подела, јер град је оснивач тог предузећа.

Иначе, Скупштина града Ужица је на последњем заседању именовала Александра Поповића на место директора ЈКП „Биоктош”.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


uzice jkp bioktos strajk plate

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.606.845 посета
Тренутно на сајту: 568 посетилац(a)