Старију жену једва спасили из врлети Каблара, ево због чега ова планина може бити опасна 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku              Danas slavimo Đurđevdan i Vaskršnji ponedeljak              Još jedan letnji dan u maju, temperatura do 28 stepeni              Na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija             

 
Старију жену једва спасили из врлети Каблара, ево због чега ова планина може бити опасна
Trenutno na sajtu: 306       |       Podeli:
27.02.2022 | 0 коментар(а)



Чачак – Након што је из шума Каблара спасена жена стара 83 године, на друштевним мрежама могли су се прочитати бројни негативни
Фото: РИНА

коментари јер ако питате поједине жена у позним годинама не би требало ни да помишља на планинарење. Ипак, важно је знати да такав сценарио може задесити било кога и не зависи од година јер свако кретање у природи са собом носи одређени ризик.


Иако са својих 889 метара надморске висине не важи за изузетно масивну, Каблар међу својим стазама крије бројне опасности и зато је неопходан велики опрез не само старијих, већ и оних млађих који мисле да из борбе са природом увек излазе као победници.


„Планинари морају да буду свесни терена и својих могућности. Дешавало се да мајка крене на пешачење са двоје деце у папучама. Неопходно је да се пре сваког пута добро информишете и адекватно опремите, затим да пратите планинарске маркације и ваш боравак у природи само на тај начин ће бити потпуно безбедан и незабораван“, каже Горан Николић из Туристичке организације Чачка.


Још један проблем са којим су се посетиоци планине Каблар суочавали у претходном периоду јесу погрешне маркације које самоиницијативно поставља искусни планинар, а које за неискусне могу бити итекако ризичне.


"Ми знамо о ком планинару се ради и подносили смо пријаве, али како су нам реки нема осноава за његово кривично гоњење. Оно што је најважније за све који се одлуче да посете Каблар први пут јесте да се информишу како изгледају праве маркације. Оне су као и свуда у Србији означене црвенобелим кругом, а постављене су на дрвеће, стубове или поједине објекте који се налазе уз стазу. Као и да увек при руци имају напуњен мобилни телефон и број спасилачке службе“, истиче Николић.


Планина Каблар која се налази на 15 километара од Чачка небрушени је туристистички дијамант овог краја. Бог није штедео кад је овде природи делио лепоту, а сви планинари који се одлуче да пешаче до врха, бивају награђени јединственим погледом на меандре Мораве, средњовековне манастире скривене у густој шуми и целу Овчарско-кабларску клисуру.


Претходних година, кад је корона вирус већину Срба принудио да остану у земљи, ова планинска лепотица бележи рекордну посећеност. Хиљаде људи седмично прође преко пешачких стаза на планинама у близини Чачка.


„Око 70 километара планинарских стаза је обележено на Каблaру, Овчару и Каменој Гори. Уређена је и инфо табла у центру Овчар Бање где се могу добити све битне информације кад посетиоци крену у обилазак. Ово је изузузетан терен, употпуњен бројним туристичким садржијама попут вожње катамаранима, планинарањем, обиласком манастира, али и несвакидашњих приордних лепота попут Бањског потока“, изјавио је Николић.


Он додаје да је једна од најтежих свакако стаза која води преко цркве Савине воде која се налази у пећини на стрмој стени. Уколико се одлучите да баш туда пешачите удружите се са искусним планинарима и адекватно се обујте.


ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Planina stena opasnost planinarenje

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.304.241 посета
Тренутно на сајту: 307 посетилац(a)