Од Блата, до нове куће – породица Раичевић усељена у свој нови дом 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Од Блата, до нове куће – породица Раичевић усељена у свој нови дом
Trenutno na sajtu: 417       |       Podeli:
10.01.2023 | 0 коментар(а)



Сјеница - Чекање се исплатило! Један од највећих пројеката организације Срби за Србе успешно је окончан. Након две и по године породица

Раичевић из забаченог пештерског села Блато, захваљујући Организацији Срби за Србе уселила се у новоизграђену кућу у селу Трешњевица, које се налази на десетак километара од села у коме је породица до сада живела. Није било лако, али ни околности које су пратиле цео пројекат нису биле једноставне.

С обзиром да је био циљ да се породица пребаци ближе магистралном путу и школи, потребно је било пронаћи одговарајући плац за изградњу куће. То је и учињено крајем 2020. године, што је генерално и био увод у главни део пројекта – изградњу породичног дома за родитеље Србислава и Стојну и децу Мирослава (18), Миљану (16), Вању (14) и Радослава (12).

Стара кућа Раичевића

Тешко приступачни предели, оштра клима, израда пројектне документације али и успорено добијање свих неопходних дозвола за почетак изградње куће, условили су да цео пројекат потраје. „Крајем претходне године смо објавили да је завршен добар део куће, тачније сива фаза и да нам у овој години преостаје да комплетирамо све и уселимо Раичевиће. Можемо слободно рећи, да смо оформили једно право мини насеље у Трешњевици, с обзиром да је на само педесетак метара испод куће Раичевића и кућа коју смо изградили породици Којовић. У току 2022. године, за довршетак и опремање куће уложено је 3.116.683 динара, а свеукупно са утрошком за одрађене радове прошле године и куповину плаца, крајња цифра је импозантних 7.782.905 динара”, кажу из организације.

Најсрећнији у свему овоме су наравно били најмлађи Раичевићи, а прве утиске поделио је Радослав:

„Свиђа ми се кућа. Посебно јер ми је сада близу школа. Пре сам ишао четрнаест километара од школе до куће, а сада имам само два километра.”

Вања

„У старој кући смо живели скучено, а сада ћемо сви имати своју собу, али и купатило, које тамо нисмо имали”, додала је његова сестра Вања.

Мештани села, пријатељи организације и њихове најближе комшије породица Којовић, сви су дошли да увеличају славље, које су Раичевићи приредили. Уз како то и доликује, неизбежно освештавање куће коме је обавио протојереј - ставрофор Душан Михајловић, као и дочек са хлебом и соли у народној ношњи.

Није само стамбени део куће, оно што ће Раичевићима бити од користи, већ и велика подрумска просторија.

„Мама и тата се баве производњом млека и сира, а сад када је направљен овако простран подрум, имаће где да обављају тај посао и да одлажу то што направе”, објаснио је најстарији Мирослав.

Организација Срби за Србе захвалила се ћевaбџиницама Валтер, који су обезбедили шпорет на дрва, фрижидер и веш машину, међународној корпорацији BlackRock која је дала велики допринос у првом делу пројекта, Србима у Кини који су издвојили 2.000 евра и организацији Fidelity Charitable која је донирала 7.000 долара.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.383.029 посета
Тренутно на сајту: 417 посетилац(a)