факултета
из Београда и Институтом за воћарство
из Чачка у Ариљу, промоцију иновације
Малиновача, која је резултат пројекта
Развој новог технолошког поступка за
производњу ракије од малине.
"У
технолошком поступку справљања Малиноваче
осим свеже, коришћена је и замрзнута
малина будући да је сировина за производњу
доступна током целе године. Том приликом
сачуване су најваззније карактеристике
"црвеног злата", а оно сто следи су
разговори о комерцијалној производњи
. Институт за воцхарство у Чачку и
Иновациони центар Технолошко-Металуршког
факултета могу одређене количине да
ставе у промет", изјавио је данас ГЗС
др Радосав Церовић са београског ИЦ
ТМФ.
Према
његовим речима, производња Малиноваче
није захтевна, веома је погодна због
сировине, а цена би јој била око 10 евра
за 700 милилитара. Малиновача је, оцењује
Церовић, и велика извозна шанса Србије.

Председник
општине Ариље, Зоран Тодоровић је
истакао да му је велика част што је
Малиновача представљена у престоници
српског малинарства.
"Она
би требало да буде погон развоја овог
краја и сматрам да ће наши воћари
препознати своју шансу за приход ",
рекао је он ГЗС додајући да су површине
под малином у ариљском крају негде око
2000 хектара.

![]()
Др
Александар Лепосавицх из чачанског
Института за воћарство каже да је у
Ариљу "покренута прича" о новим
производима од малине, од којих се веома
мали број пласира на светско тржиште.
"Захваљујући
иновацији и новом технлошком поступку
малиновача произведена у оквиру последњег
иновационог пројекта скоро да нема
мана. У плану је освајање домаћег и
светског тржиша , а за релативно кратко
време се очекује добар пласман",
оценио је он у изјави за ГЗС. Лепосавић
је навео да је урадјена анализа тржишта,
оцењена конкуренција у Институту и ИЦ
ТМФ па је закључено да производњу
Малиноваче треба увећати. Иако је Србија
дугогодишњи лидер у призводњи малине
и по количини, и по квалитету, српско
"црвено злато", нема препознатљивост
код крајњих купаца јер се у нашој земљи
пакује у амбалажу купаца и продаје се
као немачка, енглеска, јапанска и слично.
Виктор
Недовић, помоћник министра просвете
задужен за међународну сарадњу поруио
је да, између осталог, подршку треба
пружити малим произвођачима овог воћа,
али и МСП.
Према
речима професора Бранка Бугарског из
министарства просвете ова презентација
је финале напора да се и промовишу и
финансирају иновациони пројекти и
најбоље идеје у области технолошког
развоја.
"Овај
подухват има све елементе за квалитетан
производ. Томе је претходило озбиљно
истраживање, техно-економска студија,
у посао су били укључени обуццени
инжењери, а оно што је најважније је
како све то направити на већем индустријском
нивоу", закључио је Бугарски.

Проф.
др Светислав Петровић, председник СО
Ариље је рекао да се на овој територији
производи и преради око 5 % светске и 20
% укупне производње "црвеног злата"у
нашој земљи.
"За
овдашње пољопривредне произвођаче
малина је питање свих питања. Само ова
врста воћа учествује у укупном друштвеном
производу општине са преко 50 одсто. У
том контексту ценимо резултат пројекта
"Развој новог технолошког поступка
за производњу ракије од малине", рекао
је он ГЗС.
Од
свих присутних установа очекујемо
креирање више нових производа од овог
воћа, а од ресорног министарства и државе
у целини да занауку издваја много више
новца јер она услов свих услова привредног
и укупног друштвеног развоја сваке
државе, закључио је Петровић.
Подршку
овој презентацији су пружили Министарство
просвете науке и технолошког развоја
Републике Србије и Привредна коморе
Србије.
Глас
западне Србије