Završena 54. Kosidba na Rajcu, pobednik Aleksandar Banjac iz Bosanskog Petrovca 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Završena 54. Kosidba na Rajcu, pobednik Aleksandar Banjac iz Bosanskog Petrovca
Trenutno na sajtu: 354       |       Podeli:
17.07.2023 | 0 коментар(а)



Ljig - Planina Rajac bila je po 54. put domaćin takmičenja u kosidbi trave, na kojoj su umeće i brzinu pokazala 24 takmičara.



Ova manifestacija ima i medjunarodni karakter jer na njoj svake godine učešće uzimaju pored kosača iz Srbije, kosci iz okolnih ali i evropskih zemalja.

Prvo mesto i nagradu Zlatnu kosu zauzeo je Aleksandar Banjac iz Bosanskog Petrovca. Drugo mesto zauzeo je Mirko Kecman takodje iz Bosanskog Petrovca dok je treću poziciju zauzeo Nebojša Spasojević iz Kadine Luke podno Rajca.

U ekipnom plasmanu, najbolji rezultat ostvarila je ekipa iz Slovenije, selo Selo. Drugi po redu rezultat ostvario je Mrkonjić Grad iz Republike Srpske i treće mesto zauzela je ekipa Glavni Štab iz Han Pijeska.

Inače, prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, 1892. godine. Kako u stara vremena, tako i danas, Kosidba na Rajcu se uvek održava prve nedelje posle Petrovdana. Kosidba nije samo takmičenje kosača, već prikaz tradicije, počev od okupljanja kosača, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, kosackog ručka na travi.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rajac kosidba

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.426.028 посета
Тренутно на сајту: 354 посетилац(a)