Подељене саднице малине и боровнице за изабране кориснике пројекта „Засад за заједницу” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Подељене саднице малине и боровнице за изабране кориснике пројекта „Засад за заједницу”
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
19.11.2019 | 0 коментар(а)



Лучани - Поделом садница малине и боровнице приводи се крају овогодишњи циклус пројекта Засад за заједницу коју по други пут, успешно реализују

удружење грађана ИДЦ из Београда и општина Лучани. Средства су и ове године обезбедиле Општина Лучани и Општина Цоликон из Цириха.

Подсећања ради, током прошле године 15 породица са територије општине Лучани добило је саднице за подизање засада малине, обуку о узгајању малине, системе за наводњавање, пумпе и другу опрему. Захваљујући добрим пројектним резултатима швајцарска општина Цоликон је још једном одлучила да определи своја средства. У оквиру овогодишњег пројекта, подељене су противградне мреже за 8 домаћинстава која су добила саднице и опрему прошле године, а који су се показали као најпосвећенији и најуспешнији произвођачи. Такође, расписан је био и позив за нове кориснике у оквиру ког је постојала могућност да се приликом пријаве наведе биљна култура за коју се опредељује корисник, малина, јагода или боровница.

У периоду садње јагода, првих пет корисника је добило саднице за подизање засада јагода. За јесењу садњу обезбедјене су саднице малине за три домаћинства, која ће посадити ову културу на парцелама од 20 ари, и саднице боровнице за једно домаћинство, које ће ову културу узгајати на површини од 10 ари.

Подељене саднице су сертификоване и прошле су анализе квалитета на Пољопривредном факултету у Београду. Кориснике ће током садње и узгајања обилазити експерт, како би пратио узгајање и дао им неопходне савете за негу о биљкама.

Општина Лучани је са ИДЦ-ом ове године реализовала и волонтерски камп у оквиру ког је обновљена школа у Тијању. Општина Цоликон из Цириха је осим два пројекта Засад за заједницу помогла Општину Лучани донацијом финансијских средстава за породице са децом чији су стамбени објекти поплављени недавно. Пре неколико дана је у основну школу у Гучи из ове општине стигла и нова школска кухиња, која ће ускоро бити у употреби.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.316.870 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)