Ангио сала у чачанској Општој болници ради пуном паром; Професор Сагић: Треба размишљати и о Пејсмејкер центру 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Ангио сала у чачанској Општој болници ради пуном паром; Професор Сагић: Треба размишљати и о Пејсмејкер центру
Trenutno na sajtu: 310       |       Podeli:
29.08.2022 | 0 коментар(а)



Чачак - У претходне четири године у оквиру чачанске Опште болнице фунцкионише и ангио сала
Проф др Драган Сагић, Фото: ГЗС

у којој се врши дијагностика и лечење кардиваскуларних проблема пацијената, као и за лечење особа које су преживеле мождани удар.

Од самог почетка рада ангио сале, поред чачанских доктора у њој пацијенте лече и доктори специјалисти из Крагујевца и Београда, а један од њих је и др Драган Сагић, редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду на катедри за радиологију и шеф службе за интервентну и инвазивну радиологију на Институту за кардиоваскуларне болести на Дедињу.

„Свуда где се отвори ангио сала настају проблеми, ако то нису у питању терцијарне установе, јер је то нешто ново. А онда по принципу родило се дете, па морамо и да га љуљамо. Основни проблем овде је било снабдевање убрзо по отварању сале. Захваљујући Републичком фонду, а ја сам и члан комисије за набавку стентова и балона који се користе у сали за катеризацију, посебно ове године, пуно се изашло у сусрет свим болницама, укључујући и ангио сали у Чачку, тако да не постоји проблем око потрошног материјала, стентова, коронарних балона, а пто се тиче ових других материјала који се користе у ангио сали, они се набављају у оквиру болнице”, рекао је проф. др Сагић.

Кадар чачанске Опште болнице који тренутно ради на захватима у оквиру ангио сале, према речима прогесора др Сагића на задовољавајућем је нивоу, уз напомену да се очекује још неколико лекара који ће се прикључити том тиму након завршене специјализације.

„Ту је доктор Мијаиловић, који је завршио специјализацију, сада је тренутно у плану да иде на субспецијализацију из кардиологије али већ учествује у раду сале. Ту је један колега који је добио специјализацију и један коме се планира специјализација. Имамо и једну докторку која завршава субспецијализацију из кардиологије. Ту су и колеге из Крагујевца и они и даље учествују у раду сале и нас пар са Дедиња, др Петровић и ја”, казао је проф. др Драган Сагић.

У периоду од марта месеца ове године до данас у чачанској ангио сали извршен је импозантан број кардиоваскуларних захвата, али да је план да се до краја године те бројке у неким случајевима и дуплирају.

„Урађено је 535 коронарографија, 180 дилетација срчаних артерија, 10 имплантација привременог пејсмејкера, скоро 50 боелсника са акутним инфарктом, што је јако важно да је урађено и то су пацијенти који су били витално угрожени и којима је спашен живот. Циљ је да се до краја године уради око 1.000 коронарографија, око 400 имплантација стентова, дакле око 350 до 400 дилетација коронарних аретрија. Ти су бројеви сасвим задовољавајући за ову болницу, велики, значајни и свакако ће бити реализовани”, истакао је професор Сагић.

Ангио сала у чачанској Општој болници; фото: ГЗС

У наредном периоду, очекује се примена и неких захвата који се до сада нису вршили у чачанској Општој болници, што ће смањити потребу пацијената за одласком у здравствене установе терцијарног нивоа.

„Први корак је увођене `ФФР`, то су специјалне жице којима може да се дијагностификује да ли је значајна нека лезија или не и да ли је потребан стент или не. Тих боленсика годиншње има сигурно 50 и то треба да се уведе јер је јако важно. И треба размишљати, а о томе смо причали, а то је увођење `Пејсмејкер центра`. И то ћемо да исконтактирамо у фонду и министарству, како и на који начин то урадити, с обзиром на то да је ангио сала функцинална и опремљена и може да ради уградњу пејсмејкера”, закључио је професор.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


CACAK OPSTA BOLNICA BOLNICA DRAGISA MISOVIC ANGIO SALA PEJSMEJKER PROF DR SAGIC DRAGAN SAGIC STENT KARDIOLOGIJA MEDICINSKI FAKULTET

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.700.556 посета
Тренутно на сајту: 311 посетилац(a)