Погранична српска села потпуно изолована 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Погранична српска села потпуно изолована
Trenutno na sajtu: 404       |       Podeli:
16.03.2020 | 0 коментар(а)



Прибој – Погранична села, која административно припадају општини Прибој, а територијално су у Босни и Херцеговини у тоталној су изолацији
Лазар Рвовић, предсдник општине Прибој, фото: РИНА

због затварања граничних прелаза. Око 300 домаћинстава у месним заједницама Сјеверин и Стрмац, потпуно је одсечено од света и мештани не могу да обављају ни оне обавезе које су дозвољене проглашењем ванредног стања.

„Људи који су запослени не могу да оду до Прибоја на посао, локалне продавнице су празне јер због затворених граница не може да стигне нова роба. Људи су овде одговорни, прате све инструкције како би се на њиховом подручју спречило ширење корона вируса, али се осећају као у затвору јер нигде не могу изаћи, нити неко може доћи. Нису у стању да обављају најосновније ствари. Уплашени су да ли ће имати довољно основних намирница за живот”, рекао је председник МЗ Сјеверин, Вујадин Радовић.

Мештани пограничних села немају основне намирнице због затвореног граничног прелаза, фото: РИНА

Он истиче да је неопходно да се овај проблем реши, јер до ових дмаћинстава не може доћи ни екипа Хитне помоћи уколико за то буде било потребе.

„Надам се да ће нам држва изаћи у сусрет, да мештани ових села могу прећи граничне прелазе са личним картама и потврдом места пребивалишта, јер ситуација је заиста специфична и за све њих постаје неподношљива”, наводи Радовић.

Локална самоуправа чини оно што је у њеној надлежности, тако да је већ издат налог за санирање локалног пута који води до ових домаћинстава.

„Урадиће се путни правац Сјеверин – Влаовље како би могао да се одвија саобраћај мимо граничних прелаза. То је краткотрајно решење, али је једино које имамо. Обратили смо се надлежним институцијама на националном нивоу да нам помогну”, изјавио је Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Мештани пограничних села немају основне намирнице због затвореног граничног прелаза, фото: РИНА

Месне заједнице Сјеверин и Стрмац налазе се на око 20 километара од центра општине Прибој, а гранични прелаз на њиховој територији који свакодневно морају да пређу је Гранични прелаз Увац, који је тренутно затворен због прописаних мера услед заштите од ширења корона вируса.

ГЗС/РИНА

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


POGRANICNA SRPSKA SELA IZOLOVANA SJEVERIN STRMAC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.329.833 посета
Тренутно на сајту: 405 посетилац(a)