Изложба о Чачанима у Великом рату на Градском тргу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Изложба о Чачанима у Великом рату на Градском тргу
Trenutno na sajtu: 547       |       Podeli:
16.01.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Изложба Међуопштинског историјског архива “Чачани у Великом рату. Војевали на

фронту, избеглиштву, логору, окупираној домовини 1914 – 1918.”, постављена је на отвореном (простор Градског трга) једна је у низу изложби о Првом светском рату. На 30 форекса налази се 185 докумената и фотографија, у временском интервалу од 1914. до 1934. године од окупираног града до Солунског ратишта, Туниса, Женеве, Француске, логора...

На изложби се својом занимљивошћу издвајају следећи експонати:

 

  • Фотографија Ристе Шуковића, војног свештеника, која је снимљена у дворишту зграде Старог начелства, имам Мехмед Хашимић закљиње на верност припаднике српске војске Х пука, исламске вероисповести.

 

  • Дописница пуковника Милована Плазине са Дрине, који извештава свог друга, да су на обалама реке распоређене супарничке војске. Аустријанци су држали шест српских општина у околини Шапца а српске трупе 16 општина преко Дрине, 26. октобра 1914. године (Приватна архива породице Вучићевић)

 

  • Запис чачанског проте Сретена Михаиловића о догађају који се десио у дворишту Старог начелства, стрељањe тројице српских војника (којима је суђено због побуне сељака у околини Студенице, када је погинуло неколико аустријских војника, спроведени су у седиште округа ). У кругу зграде Окружне команде (зраде Начелства ) била су подигнута вешала, затвор је био у конаку господара Јована Обреновића. Обешени су: Радисав Бачкуља, Милош Божић и Милош Живковић 1/14. фебруара 1916.

 

Изложба је отворена до петка 25. јануара 2019. године.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


izlozba arhiv cacani veliki rat trg

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.418.112 посета
Тренутно на сајту: 548 посетилац(a)