Вучић: У Охриду ћу покушати да урадим најбоље за Србију  


Вучић: У Охриду ћу покушати да урадим најбоље за Србију
16.03.2023 | 0 коментар(а)Председник Србије Александар Вучић изјавио је у обраћању јавности да пред нама нису нимало лаки дани.Вучић је изјавио да и даље нисмо добили нацрт онога што жели ЕУ. "Ми смо доставили свој, а Албанци свој предлог. Ништа још нисмо добили из Брисела до 18 сати и тај папир и даље не постоји“, нагласио је Вучић.

Нормализација је да имамо боље односе са Албанцима, да поштујемо једни друге, традицију и веру, као неко ко може да развија посао, да радимо заједно и да гледамо заједничку будућност,и зјавио је председник Србије Александар Вучић. Ми до данас у 18 сати било какав предлог плана, значи не постоји, ми га нисмо добили, а важно је да знају да у Охриду није судбоносни дан, а сви који организују протесте сви се надају да ћу да потпишем као да сам ја правио тај план рекао је Вучић.

ЗСО страшно важна, јасно сам рекао да оно што је потписано мора да буде испуњено

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у разговорима са међународним представницима јасно рекао да оно што је потписано мора да буде испуњено, као и да је ЗСО страшно важна за Србе на КиМ.

Вучић је, на питање новинара да ли му је Мирослав Лајчак представио око 15 модела европске самоуправе, који би могли да се повежу са ЗСО, које је представио у Приштини, рекао да је са Лајчаком и Габријелом Ескобаром озбиљно разговарао о ЗСО, која је за нас страшно важна ствар.

"ЗСО ће да повеже спрске средина или 97 одсто српских средина у једну јединствену целину. Да, остаће неке истурене енеклаве, али увезаће нам све од Сиринићке жупе преко више општина косовског поморавља, до Новог брда, укључујући и Ранилуг и Партеш и Клокот и Ново брдо, све до Грачанице, и наравно све четири севернокосовске општине", истакао је Вучић.

Нагласио је да су надлежности ЗСО порописане принципима о ЗСО на основу једног од четири документа који је потписао 2015. он и Мустфа.

"То је важан документ за нас, страшно важан, зато што се у њему јасно говори да Република Србија, не само друге земље, већ Република Србија има право да финансира надлежности које су ту прописане и ту су и здравство и школство, рурални и урбани развој, просторно планирање, економски развој, па културне и све остале ствари. Када то имате, онда имате много већу сигурност за наше људе, и та заједница има своје органе, од предсендика, скупштине, савета и свега другог".

Вучић је рекао да онда нико не може да нам укине платни промет да не моземо да исплатимо плате наставницима, лекарима, кад насиљем падне напамет да раде оно што хоће.

"И то је требало да испуне још пре 10 година. И јасно сам рекао да оно што је потписано, мора да буде испуњено, и то је то", нагласио је Вучић.

Србија мора да се развија

Председник Вучић рекао је да Србија мора да се развија, да иде убрзано напред.

"Србија мора да се развија, Србија мора да иде убрзано напред и ми ћемо имати много важних састанака када се Охрид. Овај рат нам је донео много проблема, много политичке главобоље, много економских проблема. Али ми чувамо људе, чувамо животе, а Србија убрзано напредује, много брже него сви други“, казао је Вучић.

Према његовим речима, ако се погледа кумулативно три последње године раста, осим Хрватске које је мало иза нас, сви остали су у региону значајно иза нас.

“У Европи само три земље су нешто испред нас. То није довољно, ми морамо да убрзамо и мораћемо да радимо још више. Ми ћемо за неколико дана да отворимо, неколико дана и недеља, неколико важних путних комуникација. Отворићемо саобраћајницу Нови Београд-Сурчин, тих 10 километара, па ће свима бити лако да дођу до те саобраћајнице за који дан. За три месеца ћемо да отворимо обилазницу око Београда. За пет и по месеци ћемо да отворимо аутопут Рума-Шабац. Настављамо да градимо пруге. За који дан отворићемо први стадион у Лесковцу, за 15 дана после тога стадион у Лозници, 15 дана после тога стадион у Зајечару“, истакао је Вучић.

Останак на европском путу од значајног националног интереса

Војска Србије је, истиче председник десет пута јача, и она служи да одврати сваког потенцијалног агресора.

“А шта желите од мене, да уђем у рат са НАТО-ом. Ја сам сувише рационалан да бих тако нешто прихватио, то би нас водило у неминован пораз. Људи морају да разумеју да се све променило у свету. У тим условима морамо Србију да сачувамо, чувајући националне и државне интересе. То није лако ни једноставно. Биће много ствари које ћемо, ако Албанци прихвате, а сумњам да ће прихватити да формирају ЗСО, за нас много ствари које нису лаке. И ниједну од тих ствари нећу да кријем пред људима. На крају резултат за нашу земљу биће свакако добар, а то је за нашу земљу најважније. Зато позивам грађане да будемо довољно мудри“, казао је Вучић.

Председник Вучић је позвао грађане Србије да буду мудри, паметни, да се уздају у свој рад и поглед у будућност.

“Оно што ја мислим да се догоди је један процес који свакако није једнократни, већ процес у коме ће нама и Албанцима бити стављено до знања да све оно што Европа предлаже у свом имплементационом споразуму де факто свакако преговарачког оквира на путу ка ЕУ, у оквиру поглављу нама поглавља 35, њима богзна ког. И ми не смемо и не треба да кажемо да нећемо ништа да урадимо јер би то било катастрофално лоше за нас. За нас је останак на европском путу од значајног националног интереса. Најлакше је опсовати неког и окренути главу, а онда шта“, упитао је Вучић.

Истиче да се никада није крио, увек говорио оно што мисли, и ишао сам испред свих, неретко потурајући своја леђа.

“Кад буде неко нешто потписивао потписаћу ја, а о томе ће да одлучује народ. А да потпишем нешто, не планирам ништа“, нагласио је Вучић.

Није судбоносни дан у Охриду, покушаћу да урадим најбоље за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да у Охриду неће бити никакав судбоносни дан, као и да ће тамо, као и било где другде покушати да уради оно што је најбоље за Србију и да настави да ради на нормализацији односа.

Он је у обраћању јавности рекао да није проблем у томе шта ће да потпише, већ да ли ће то да уради.

"А у ствари се нико не нада да нешто нећу да потпишем, јер никога није брига око КиМ, једино о чему брину је јавно стрељање председника Србије. Они се сви надају, који организују протест да ћу да потпишем да би тражили моју главу на тацни, а не зато што би били уплашени или незадовољни што би план био прихваћен", рекао је Вучић.

Како је истакао, покушаће у име пристојне Србије да уради шта је најбоље.

"Да наставимо да радимо на нормализацији, да будемо конструктиван партнер ЕУ. Чврсто држимо наше црвене линије, никога нисам лагао у разговорима, то сте видели прећутно сакривено. Они који су драги ЕУ и који су их питали за црвене линије, Лајчак им је рекао да сам то више пута поновио шта су. Да поновим свима је речено и нико није могао да каже да то није чуо јасно", рекао је он.

Он је нагласио да је важно да ми разумемо ситуацију и колико је компликована.

"Позивам грађане да верују државном руководству, не морају мене да воле, али да верују у посвећеност, мудрост, озбиљност и родољубље и снагу државног руководства. Знам шта радим", рекао је Вучић.

Како је рекао он ништа тајно неће да уради и поновио да су сви споразуми одавно доступни.

"Молим људе за то јер смо тактички супериорни, а стратешки смо губили. Од Милошевића, Коштунице, Ђинђића сви су они бољи говорници и шармантнији од мене, али резултати у свакој сфери су мало другачији. Не интересује ме да владам емоцијама људи. Мој посао је да Србији оставим најбоље могуће резултате и као неко са највише гласова у историји. Знам шта не смемо да изгубимо", рекао је он.

И даље нисмо добили нацрт онога што жели ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, у обраћању грађанима, да још нисмо добили нацрт онога што жели ЕУ, као и да је наша страна доставила свој предлог, а албанска свој.

"Радио сам са њима три дана по том питању, ми смо доставили свој предлог, а Албанци свој предлог. Ништа још нисмо добили из Брисела и тај папир и даље, до данас до 18 сати не постоји", рекао је Вучић након састанака претходних дана са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром.

Истакао је да не постоји тај папир и да чим буде постојао да ће да обавести јавност и указати шта је лоше или добро, ако тог доброг буде било у нечему што је за нас свакако тешко.

Вучић је рекао да иза нас, али и испред нас, нису ни мало лаки дани.

"Ћутао сам данима о КиМ, нисам журио, нити излазио у јавност ни са изјавама, а камоли анализама, желећи да све прикупимо и да нарпавимо најбоље могуће одлуке у тешким условима и околностима, да бих могао грађанима да се обратим. Ми смо претходних дана разговрали шта је неопходно да би се стигло до нормализације односа са Приштином. И када кажем нормализација - то за мене није еуфемизам за признање Косова де факто или де јуре", истакао је Вучић.

Каже да под нормализацијом, коју сматра потребном и пожљном, да имао боље однсе са Албанцима него што их имамо данас и да решимо безброј проблема које имамо данас и да покушамо живимо колико је могуће заједно или уколико не једни поред других, као неко једни који поштују друге и традицијиу и веру и као неко ко може да развија посао и бизнис, да радимо заједнио и гледамо заједнички у будућност", навео је Вучић.

Додао је да нема разлога да се правда за било шта пошто је пуно бесмислица објављено у медијима и на друштвеним мрежама.

"Чак и данас поподне објављен је веома тајни план без извора, а није никакав тајни план већ папир који су Албанци објавили, њихов списак жеља који су доставили ЕУ, како би они хтели да изледа имплементацио споразум", навео је Вучић и поручио онима који измишљају да престану то да раде.

Вучић је нагласио да никада није крио планове, ниједан план, нити и једну реч, нити слово.

Казао је да је данас на обраћање јавности мало закасио јер је имао последње припремне разговоре са еворпским предствницима у вези за дијалог са Приштином у суботу у Охриду.

"Сутра се навршава 19 година од погрома над спрским становништвом на КиМ", истакао је Вучић.

Подсетио је да су Албанци искористили страдање албанског дечака и без икакавог доказа оптужили Србе код Зубиног Потока, када су ћутали српски званичници, протерали више од 4.000 Срба, осам убили, уништили 35 верских објеката, преко 40.000 предмета, икона и многих других важних религијских предмета је заувек нестало.

"Читава места попут Белог Поља код Пећи и Свињара потпуно су очишћени од српског живља. За ових 19 година, колико год пута да смо реаговали, увек смо реаговали тако што смо пребацивали кривицу на неког међу Србима, неки јесу ћутали, уместо да раде, али нисмо били довољно фер да кажемо да је то била потреба тадашњег албанског руководства и атмосфере коју су створили према Србма, желећи да Срби једном и заувек са простора КиМ нестану", навео је Вучић.

Сутра се навршава 19 година од погрома српског становништва на КиМ

Председник Србије Александар Вучић је на почетку обраћања јавности рекао да се сутра навршава 19 година од погрома српског становништва на КиМ.

"Албанци су искористили страдање дечака у селу Чабра и за то без икаквих доказа оптужили Србе из села Зубче код Зубиног Потока и у јеку организовања митинга припадника тзв. ОВК, а ћутања српских званичника, протерали су више од 4.000 Срба, осморо Срба убили, уништили 35 верских објеката, преко 40.000 предмета, икона и многих других важних, углавном сакралних религијских предмета су заувек изгубљени, нестали. Читава места попут Белог Поља код Пећи и Свињара у Митровици готово у потпуности очишћени од српског живља", рекао је Вучић.

Додао је да смо "у последњих 19 година увек реаговали тако што бисмо пребацивали кривицу међу Србима".

"Неки јесу ћутали, уместо да раде, уместо да чине, али никада нисмо били довољно фер да кажемо да је то била потреба тадашњег албанског руководства који су желели да Срби једном и заувек са Косова и Метохије нестану", истакао је Вучић.
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vucic obracanje kosovo srbija razvijanje ohrid sastanak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 140.165.139 посета
Тренутно на сајту: 126 посетилац(a)