љубитеља свадбарског купуса који се припрема на традиционалан начин.
За бројне посетиоце ове године припремљен је богат културно-уметнички програм којим организаори желе да промовишу српску традицију и обичаје, као и културно благо овог краја.
Кувани купус, наредна три дана мирисаће Мрчајевцима, али и Ибарском магистралом. За привлачан мирис и добар укус побринуће се врхунски мајстори у спремању свадбарског купуса. Ипак, сваки од њих има неки тајни састојак за специјалитет из земљаног лонца.
"Купус да би био добар не треба да буде много кисео, да се кува на буковини, у старом лонцу, и да има у себи више врсти меса, као и зачина", каже угоститељ Милета Јелић.
Фото: Глас западне Србије
Купус се у лонцу крчка на тихој ватри у просеку од шест до осам сати, у зависности од количине. Ипак, грнчари кажу да није све у купуси, има нешто и до лонца.
Купусијада из године у годину бележи све више посетилаца. Они који су већ пробали купус из Мрчајеваца кажу да је одличан.
За вредне награде Златни, Сребрни и Бронзани лонац, такмичиће се најбољи у спремању свадбарског купуса на традиционалан начин, у три категорије - Цело село кува, екипе и појединци, као и угоститељи.
Глас западне Србије
Dodaj sliku
Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.
Župana Stracimira 9/1, Čačak
redakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com
Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.
Izrada: DD Coding
© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.