Ово је посебна сорта малине која рађа чак и у децембру, плодови се црвене иако је свуда около снег 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ово је посебна сорта малине која рађа чак и у децембру, плодови се црвене иако је свуда около снег
Trenutno na sajtu: 405       |       Podeli:
19.12.2021 | 2 коментар(а)



Прибој – Иако је зима већ почетком децембра показала да се не шали, а снежни покривач прекрио већи део Србије испод све те белине на
Посебна сорта малине која рађа чак и у децембру, фото: РИНА

 једном имању у близини Прибоја црвене се плодови црвеног злата. Иако је малина као сезонска биљка везана у већини случајева за лето, постоје сорте које дају плодове и све до децембра. Управо сорту „полка“ посадио је прибојски малинар Славко Пријовић који и сада има шта да убере.

Он има малињак у родном селу, Раван у Хер Голешима, међутим пошто ради као таксиста у Прибоју, узео је у закуп и парцелу у приградском насељу Мраморје, поред Лима, како би у слободно време, и овде могао узгајати “црвено злато”, и обавити бербу нешто раније, него што стигне исти посао у завичају.

„Ову парцелу сам закупио пре  5-6 година и посадио сорту виламет, поставио и стубове и жицу, набавио систем за наводњвање…. Али није ишло, засад већ друге године, почео је да се суши, а у међувремену сам чуо да постоји сорта малине која стиже касније од мојих у селу ,и да се бере најмање три месеца. Узео сам саднице, оне се саде ређе од виламета, на пола метра у ред, не треба жица, не требају стубови, само подвеза пред бербу, То је сорта “полка“,  каже Пријовић.

У његовом малињаку још увек  има зрелог рода, а неке малине чак су у фази цветања без обзира што су се нашле под снегом.

На планинама снег а у малињаку род, фото: РИНА

„Овде сам брао малине и предавао хладњачи до пре 15 дана, односно до почетка децембра“,  тврди Пријовић и  додаје да је род ове године био нешто слабији због суше те је претходних година у свом малињаку налазио и по две ипо тоне “црвеног злата”.

Та суша је изгледа “кривац” и за садашње зреле плодове, кажу  стручњаци. Претпоставља се да је сушан период утицао да се помери вегетативни период биљке. Он је код малина померен за око месец дана услед великих врућина. Зато није необично што ова воћка и сада рађа и цвета, тако ће бити све док не стигне ледени талас, а јак минус и мраз не оберу и род и цвет.

Нови снег је тренутно “покрио” малину, коју ће тек када окопни Славко покосити,а на пролеће крећу нови изданци. До тада Пријовић пребројава паре, јер вели, иако је био слабији род, цена је одлична, па је и зарада била више него добра.

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Malina rod decembar

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • Laki

    Bas tako digli frku a to je normalna pojava i kod vilameta kada je topla jesen.
  • Pribojac

    Prvo proverite koliko jevlasnik ubrao malina u novembru i decembru. Nasao nekoliko sadnica sa zrelim malinama sto se desava usvakom malinjaku.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.439.756 посета
    Тренутно на сајту: 406 посетилац(a)