Kandić: Nastavlja se rast turističkog prometa, očekuje se rekordna godina 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Kandić: Nastavlja se rast turističkog prometa, očekuje se rekordna godina
Trenutno na sajtu: 317       |       Podeli:
02.07.2023 | 0 коментар(а)



Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić rekao je da je turistički promet za prvih šest meseci povećan za 29 odsto kada su u pitanju strani turisti, u odnosu na
Foto: GZS, ilustracija

isti period lane i ocenio da, ako se ovakav turistički promet nastavi, biće ovo "najbolja turistička godina u modernoj srpskoj istoriji".

Kandić je rekao za Tanjug da povećanje turističkog prometa utiče i devizni priliv koji raste svake godine.

"Za prva četiri meseca, negde oko 22 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine. Naravno da je to značajno za naš BDP, ako znamo da je učešće turizma u ukupnom BDP-u oko pet odsto", rekao je on.

Kandić je podsetio da mi nismo zemlja koja ima more, niti prvi odabir kada su u pitanju letnje destinacije, ali svakako za naš BDP znači rast deviznog priliva, koji je prethodne godine bio preko dve milijarde evra.

Vaučere koje država deli za subvencionisani odmar u zemlji, kako objašnjava Kandić, imaju udeo takođe u privredi i podsetio da je u trećem krugu podeljeno blizu 50.000 vaučera.

On je podsetio da su vaučeri u januaru i februaru podeljeni u rekordom roku.

"Vaučeri su u prethodnim godinama imali veoma veliki uticaj na razvoj domaćeg turizma, pre svega što su u korona krizi spasili domaću privredu od ’korona propasti. Druga stvar je da smo od 2015. do 2022. imali rast domaćih turista za više od 700.000, 800.000", kazao je Kandić.

Kao treću stvar navodi da, od kad se koriste vaučeri, sezona je produžena.

"Kada govorim o domaćim destinacijama ona je ranije bila jun, jul i avgust, a sad na pojednim destinacijama, koje su ključne za iskorišćenje vaučera, sezona se produžila od aprila do novembra", rekao je on.

Domaći turisti kada je u pitanju realizacija vaučera, najviše biraju Sokobanju, ona je šampion, rekao je Kandić i dodao da tamo "odlazi" svaki treći vaučer.

"Isto tako su popularna Vrnjačka banja, Zlatibor, zatim Sirijinska banja, Gornja Trepča, tj. destinacije u razvoju. Kada su u pitanju strani turisti, uglavnom su još veliki gradovi Beograd, Novi Sad i Niš njihov izbor, a zimi Kopaonik i Zlatibor", kazao je Kandić.

GZS/ Tanjug




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.493.762 посета
Тренутно на сајту: 318 посетилац(a)