Иринеј на литургији без верника: Епидемија корона вируса је божија опомена 


Danas oblačno i toplo, u drugom delu dana mestimično sa kiša              Dveri predale izbornu listu za lokalne izbore u Čačku              SPC i vernici obeležavaju Veliki četvrtak             

 
Иринеј на литургији без верника: Епидемија корона вируса је божија опомена
Trenutno na sajtu: 499       |       Podeli:
19.04.2020 | 0 коментар(а)



Ускршња литургија на Васкрс је први пут служена без верника у Храму светог Саве због полицијског часа који је

уведен као мера у заштити од ширења епидемије корона вируса .

Патријарх српски Иринеј је поручио да доживљавамо велико искушење и да је епидемија корона вируса божија опомена, као и да треба да извучемо поуку из свега што се сада дешава.

Он је истакао на васкршњој литургији у Храму светог Саве да се Уксрс ове године обележава на другачији начин, стицајем прилика, али и допуштењем божијим, у атмосфери велике опасности и страха од вируса који нажалост односи на хиљаде и хиљаде људских живота.

"Треба да се замислимо и размислимо зашто је то Господ допустио", поручио је патријарх и подсетио да се у једној апостолској посланици каже да овај свет у злу лежи.

"Ако је било зла у време апостола, садашње време је у много већем злу, него што је то било у доба апостола. И Господ сигурно хоће да нас на овај начин опомене да размислимо о овоме што се десава са нама и оним што се дешава у свету, а дешавају се страшне ствари, моћници владају овим светом", рекао је патријарх.

Иринеј је истакао да се смисао људског живота свео на неке "велике" интересе, материјалне и друге врсте и да су многи људи заборавили на Бога, као и да виде Бога у делима његовим.

Каже да иако се вирус не види да људи имају огроман страх од њега и да се без обзира на то виде његове велике последице.

"Надамо се да ће ово искушење сада многе људе натерати да размишљају, као и моћне и силне који кроје капу читавом свету да виде да је све оно што они стварају и мисле сујетено и пролазно, а да само остаје Бог и његова истина", рекао је Иринеј.

Патријарх је поздравио све вернике који су у својим домовима пратили пренос поноћне литургије преко медија, којима је захвалио на томе што су на тај начин преносили ових дана богослужења.

"Можемо се Богу молити свуда и на сваком месту. Апостол Павле назива породицу домаћом црквом, према томе треба да оживимо и домаћу цркву и породицу нашу, која је нажалост у великом искушењу и на удару сила овога света. Даће Бог да о томе размислимо и већ многи размишљају, да извуку поуку неку из свега овога што се десава са нама", каже патријарх српски.

Нека Бог буде мислостив и отклони ово велико искушење које се назива епидемијом и да благодаримо Господу да нас ослободи овог искушења, поручио је патријарх.

ГЗС/ Мондо.рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


irinej vaskrs liturgija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.896.864 посета
Тренутно на сајту: 500 посетилац(a)