Студенти чачанске високе школе неће да их спајају с факултетом 


Danas promenljivo oblačno i vetrovito              Vučić: Hoće da ukinu Republiku Srpsku i naplate ratnu odštetu              Počinje pozorišni festival Kustendorf              Nedelja u Bajinoj Bašti rezervisana za besplatne preventivne preglede              Uključen crveni meteoalarm, košava će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas              Najveća barutana na Balkanu slavi 75. rođendan              U nedelju se nastavlja akcija preventivnih pregleda u čačanskom Domu zdravlja              Vlada i prosvetari dogovorili da se u što kraćem roku izmeni Krivični zakon              Čačak privremeno rešio problem odlaganja smeća             

 
Студенти чачанске високе школе неће да их спајају с факултетом
Trenutno na sajtu: 389       |       Podeli:
26.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Студенти чачанске Високе школе техничких струковних студија (ВШТСС) већ месец дана се боре за опстанак
Висока школа техничких струковних студија, фото: ГЗС

своје установе и противе се припајању Факултету техничких наука (ФТН). Илија Јечменица, председник тамошњег Студентског парламента, наглашава да држава покушава да угаси једино њихову високу школу у Чачку, док све остале оснажује и уједињује у академије. Каже да је та одлука, донета у Влади Србије, велики удар за све запослене у школи која је у октобру уписала 60. генерацију академаца, а поготово за студенте, док је школски Савет тај потез назвао „експериментом у образовању”. Јечменица напомиње да је Виша техничка школа (данашња ВШТСС) настала 1960. године, и да је управо од њеног професорског кадра 1975. основан Педагошко технички факултет (данашњи ФТН). Од 1979. до 1988. ове две установе су биле заједно, али, како подсећа, пословање није било успешно, па се 1988. године висока школа одвојила и наставила са самосталним радом. Међутим, тада је изгубила велики део просторија, лабораторија, наставног кадра, па јој је требало деценију и по да се опорави. Плашећи се сличне судбине, студенти се оштро противе поновном уједињену.

Они су зато пре месец дана упутили апеле Министарству просвете и премијерки Ани Брнабић да им не гасе школу и не спајају је са факултетом, а мало касније исти допис, као и телефонски позив су упутили и Председништву Србије. У јеку организовања да ступе у штрајк, јуче су им се, кажу, коначно обратили представници Министарства просвете и позвали их на састанак крајем идуће седмице. Ту ће поновити свој захтев да се припоје Академији Западна Србија, како је и било предвиђено. Али, цела заврзлама је и почела од тога што Чачани траже да седиште те академије буде у њиховом граду, а не у Ужицу, како стоји у плановима Министарства просвете.

– После нашег предлога да центар академије уместо у Ужицу, буде у Чачку, министарство је и наложило да се припојимо факултету. Надамо се да ћемо на састанку у четвртак успети да се договоримо да нас ставе у састав академије, али ћемо опет инсистирати да њен центар буде у Чачку, јер сматрамо да као најстарија школа у овом делу Србије, која догодине пуни 60 лета, то заслужујемо – истиче Јечменица и додаје да то заслужују и због бољег географског положаја, путне инфраструктуре, привредног окружења, броја становника и већ постојећих високошколских установа у Чачку.

И док се студенти боре за опстанак високе школе, део њеног руководства је одржао састанак са управом ФТН-а на коме су већ одредили смернице заједничког функционисања, које се могу видети у извештају објављеном на сајту ВШТСС.

Наглашено је да ће поставити продекана који ће се бавити само струковним студијама. Челници факултета су поручили да имају интерес да развијају струковне студије, јер то даје већу могућност студентима да бирају своје професионално опредељење и стекну образовање које је тражено у привреди. Такође истичу да ће се, уз подршку градских власти, залагати да Чачак постане један од центара за дуално образовање у Србији, што даје доста простора за развој струковних студија.

– Студенти високе школе ће наставити да реализују стручну праксу на начин и у фирмама као до сада, с тим што ће имати могућност да је реализују и у предузећима са којима је факултет потписао одговарајуће уговоре – закључено је на поменутом састанку и додато да ће факултет, у сарадњи са фирмама које већ стипендирају њихове академце, настојати да обезбеди и стипендирање студената струковних студија.

План је и да студенти садашње високе школе добијају звања која им припадају према уписаним студијским програмима, а да им дипломе издаје ФТН. Академци то не желе да прихвате већ најављују протесте уколико састанак са Министарством просвете не уроди плодом.

Лако налазе посао

Током 59 година рада висока школа у Чачку је изнедрила скоро 7.000 инжењера различитих профила. Тренутно имају око 700 студената, а ове академске године уписали су више од 200 бруцоша.

– Школа има добар наставни кадар са развијеном стратегијом дуалног образовања. Зато смо велики конкурент на тржишту и наши студенти веома брзо налазе посао по завршетку школовања и, што је најважније, остају у земљи. Зато нам нису потребне никакве промене – истиче Јечменица.

ГЗС/Политика




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 160.488.002 посета
Тренутно на сајту: 389 посетилац(a)