Izložba „Arhivi Srbije” u Međuopštinskom istorijskom arhivu 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Izložba „Arhivi Srbije” u Međuopštinskom istorijskom arhivu
Trenutno na sajtu: 782       |       Podeli:
20.04.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - U godini kada je Čačak prva nacionalna Prestonica kulture, veliki broja arhiva u Srbiji obeležava



75 godina od osnivanja. Značajno je da istovremeno slavimo 125 godina od prvog Zakona o Državnoj arhivi (1898.) na osnovu koga je dve godine kasnije počeo rad Državni arhiv Srbije.

Na poziv Arhivističkog društva Srbije i Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak odazvali su se matični arhivi :Državni arhiv Srbije, Arhiv Vojvodine, Arhiv Kosova i Metohije, zatim: Arhiv Jugoslavije, Vojni arhiv, Arhiv SANU, Istorijski arhiv Beograda, Istorijski arhiv Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Smedereva, Pančeva, Sente, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Užica, Zaječara, Prokuplja, Negotina, Vranja, Leskovca, Jagodine, Pirota, Kruševca, Novog Pazara, Šapca, Čačka. Pored ustanova, javnosti će svoj rad predstaviti i strukovna udruženja: jedan od organizatora Arhivističko društvo Srbije i Društvo arhivskih radnika Srbije.

Izložba Arhivi Srbije u organizaciji Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak i Arhivističkog društva Srbije ima edukativnu ulogu o važnosti i značaju arhiva i arhivske građe i potrebi saradnje stvaralaca, imalaca, države i građana sa arhivima u cilju očuvanja arhivske građe kao dela kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Zamišljena je kao centralno obeležavanje velikih jubileja, javnosti će prvi put biti predstavljena 22. aprila u 13.00 časova u Međuopštinskom istorijskom arhivu Čačak.

Istog dana, otvorena će biti i izložba Kaligrafija, čiji je organizator Centar za vizuelno istraživanje Krug, radovi koji nastaju u kaligrafskoj radionici se čuvaju u otvorenoj zbirci Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak.

 


Glas zapadne Srbije




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak izlozba arhivi srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.020.083 посета
Тренутно на сајту: 783 посетилац(a)