Парадајз не мора да буде црвен, може да буде жут али и црн 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Парадајз не мора да буде црвен, може да буде жут али и црн
Trenutno na sajtu: 462       |       Podeli:
09.09.2019 | 0 коментар(а)



Топола, Крагујевац – Парадајз је повртарска биљка која је веома распрострањена код нас, најзаступљенији је црвени парадајз који у себи

садржи ликопен, црвени пигмент. Поред црвеног постоји и жути али нећете веровати и црни.

„Добио сам од моје рођаке Слађе расад црног парадајза. Мислио сам да је нека шала, па сам се упустио у експеримент. Ево данас и ја и Слађа беремо црни парадајз а народ се шали па нам каже:  „Ма то је плави патлиџан само код вас закржљао“, али кад се расече и проба тад је јасно као дан да је то парадајз класичног укуса само је покожица црне боје“, казао је Радослав Ћатић из Маслошева.

Радослав Ћатић у својој башти гаји црни парадајз, фото: ТопПрес

Рођака Слађа одушевљена је овом сортом парадајза па вели:

„Од сада ћу само њега да садим , јер је фантастичног укуса. Мало је ситнији плод него код црвеног парадајза али да је заливан редовно можда би био крупнији, ми не користимо хемију па га ја берем и једем у башти. Месо му је црвено а покожица црна док не сазри, а кад је зрео онда поцрвени али задржи на склонитим местима од сунца црну боју“, објашња за ТопПрес Слађа Ћатић.

Црна покожица задржава се и када плод сазри, фото: ТопПрес

У селу Липовац Радовановићи поред црвеног  гаје и  жути парадајз. Стара сорта која се некада узгајала сачувана је на овом имању све до данас.

„Жути парадајз се код нас редовно сеје подједнако као и црвени. Декоративан је и јако је леп када се помеша у салати са црвеним. Он се разликује само по боји од обичног црвеног парадајза, јер је укус исти као што га има парадајз, уколико се дуже задржи на сунцу односно на биљци може бити за нијансу слађи.  Отпоран је на болести па га радо препоручујем за органску производњу“, рекла је Мирјана Радовановић из села Липовац.

Мирјана гаји и жути парадајз, фото: ТопПрес

Иначе у свету је заступљено преко 400 различитих врста парадајза, од тога у Србији се производи око 50.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


paradajz boja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.530.807 посета
Тренутно на сајту: 462 посетилац(a)