Расте број новорођених беба, 550 више у јануару него прошле године 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Расте број новорођених беба, 550 више у јануару него прошле године
Trenutno na sajtu: 396       |       Podeli:
25.02.2023 | 0 коментар(а)



Проф. др Кисић је нагласила да су ови позитивни трендови резултат свих пронаталитетних мера које је држава до сада применила.
Расте број новорођених беба, 550 више у јануару него прошле године, Фото: ГЗС

У односу на јануар 2022. године Србија је у јануару ове године богатија за више од 550 беба и то је прелепа вест, која охрабрује да ћемо ове године имати бољу демографску слику, истакла је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић.

Министарка Кисић је навела да прелиминарне анализе Министарства за бригу о породици и демографију, а које се односе на број захтева за исплату родитељског додатка, показују да ће такав тренд да се настави и у току фебруара.


„Ово су заиста прелепе вести. Надамо се да ће овакав тренд да се одржи током читаве године и као што је и председник Републике Србије Александар Вучић рекао да можемо да се надамо да ћемо на крају године моћи да се похвалимо да имамо пар хиљада више беба - навела је Кисић.

Када смо крајем прошле године радили анализе, већ тада су подаци били охрабрујући, јер смо били једина земља у окружењу која је имала пораст новорођене деце у односу на 2021. годину, рекла је Кисић за Телеграф.

Како је додала, тај број у апсолутним врендостима можда некоме не изгледа велики, јер је у 2022. години у односу на 2021. годину рођено 188 беба више, али пораст од 0,3 одсто је био дах наде да ће овај тренд да се настави и у овој години.

Проф. др Кисић је нагласила да су ови позитивни трендови резултат свих пронаталитетних мера које је држава до сада применила.

Како је подсетила, финансијска подршка мајкама и родитељима је никада већа, будући да за рођење првог детета родитељи у овом моменту добијају 345.000 динара, док су 2012. године добијали око 30.000 динара.

Значајно су повећани и остали додаци - за друго дете, који се исплаћује у 24 рате, сада износи 306.388,75 динара, за треће дете, који се исплаћује у 120 рата, 1.838.332,53 динара, а за четврто дете 2.757.498,79 динара у 120 рата.

Једнократна помоћ за рођење другог и трећег детета од 1. јануара 2023. године износи 115.132,90 динара, док паушал за набавку опреме за дете износи 6.383,10 динара.

- Очекујемо да неке мере, као што су субвенције за куповину првог стана за мајке које до сада нису имале некретнину на своје име, тек дају своје ефекте. Ова мера се примењује од почетка прошле године, а овај подстицај ће бити настављен и у овој години - навела је Кисић.

Бољој демографској слици, према њеним речима, допринело је и побољшање нивоа здравствене и социјалне заштите, као и повећање стопе запослености, нарочито у категорији жена у репродуктивном периоду.Све су то заначајни параметри који нам кпоказују да све мере државе итекако имају ефекта и да чинимо све да нас има што више“ - нагласила је Кисић.

 

 

ГЗС / Телеграф




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.313.025 посета
Тренутно на сајту: 396 посетилац(a)