Неколико стотина чачанских средњошколаца протестовало против ископавања литијума у Србији 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Неколико стотина чачанских средњошколаца протестовало против ископавања литијума у Србији
Trenutno na sajtu: 479       |       Podeli:
14.12.2021 | 0 коментар(а)



Чaчак – Неколико стотина чачанских средњошколаца протестовало је данас на градском тргу и централним градским улицама у Чачку против

ископавања литијума у Србији.

Ученик Гимназије Јован Палибрк рекао је окупљеним ученицима преко мегафона да они нису на тргу “зато што су група згубидана и не знају шта друго да раде, већ зато да бране своју домовину“.

– Спремни смо да бранимо домовину до краја и нећемо да дозволимо ископавање литијума. Они су дошли и у Прањане и у Овчар Бању да ископавају литијум и узимају парцеле породицама које су ту живеле генерацијама уназад – рекао је Палибрк, а окупљени ученици који су узвикивали “Не дамо, не дамо“.

Присутнима се обратила и ученица Миња Ђелкапић која је рекла да стално слушају од родитеља, баба и деда да “ово није њихова ствар“, јер су млади.

– Али ово и те како јесте наша ствар. И да цитирам из дела “Борба и победа рада“ – револуција није само ствар великих људи, револуција се дешава свакога дана. Све нас судбина неће чекати скрштених руку, морамо да јој трчимо у сусрет – рекла је Ђелкапић.

Ученици ко ји су протестовали рекли су да њихов протест нема политичку основу, већ да се противе ископавању литијума јер су чули од професора Београдског универзитета и разних еколошких удуржења да је литијум штетан.

– Ми само желимо да се боримо за здравију будућност – рекли су ученици.

Ђаци који су протестовали носили су заставе Србије и транспарент на коме је писало “Копајте у своја четири зида“. Узвикивали су и “Не дамо Србију“, “Рио Тинто марш из Србије“.

Након протеста који је трајао око 40 минута пошетали су у колони централним градским улицама уз звуке пиштаљки.

За време протеста средњошколаца није уочен ниједан униформисани полицајац.

Ученике који су протестовали подржало је неколико професора чачанских средњих школа.

Један од њих, професор филозофије у чачанској Гимназији Драган Матијевић, рекао је новинарима да је поносан на ученике који су данас протестовали.

– Ја њих учим мудрости, а они мене памети. И ја сам у њиховим годинама почео да протестујем и драго ми је да данас присуствујем њиховом протесту и да могу да будем део тога и да их подржим – рекао је Матијевић.

Протесте је подржао и Синдикат образовања Чачак, који је већински синдикат просветних радника у том граду.

Извор: Морава инфо, Бета




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.615.036 посета
Тренутно на сајту: 480 посетилац(a)