Вучић: Србија више не стоји у месту, није више земља без снова 


РХМЗ најавио јако захлађење почетком ове седмице              Тврђава Маглич упорно одолева вековима, сада ће коначно добити адекватан прилазни пут              Расте цена прасади у целој Србији, очекује се пред Ускрс и 500 динара по килограму             

 


Вучић: Србија више не стоји у месту, није више земља без снова
07.11.2016 | 0 коментар(а)Горњи Милановац - Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас на отварању ауто-пута Љиг-Прељина да не крије радост,јер је овај аутопут видан доказ да Србија може боље, да може да се мења, да више не стоји у месту, да није земља без путева и земља без снова.

"Хвала вам свима што сте дошли, а посебно народу и грађанима Србије, којима није било тешко да дођу у Таковски крај да се радују успеху и напретку Србије", рекао је Вучић обраћајући се на свечаности на петљи Таково пред око 10 хиљада окупљених.

Он је рекао да не крије колико му ово значи, јер "повезујемо Србију километар по километар, уједињујемо Србију".

"Пружићемо сваком месту у Србији разлог за наду", рекао је Вучић.

"Данас уједињујемо земљу", рекао је премијер и подсетио да је од Љига до Прељине изграђено 40.4 километара пута кроз тежак терен, да је изграђено 66 мостова и четири најлепша тунела у Србији, урађено корићење река, постављено 7,5 километара ограде за буку...

"Имам осећај као да се налазимо у Аустрији, Италији или Немачкој", приметио је Вучић.

Он је рекао да не крије колико му ово данас значи, да је сваки пут нови почетак и да су путеви "наша заједничка мера".

Подвукавши да је ово велики дан за овај крај и читаву Србију, Вучић каже:

"Повезујемо Србију километар по километар - уједињујемо земљу и нема већег и узвишенијег задатка од тога."

Он је подсетио да се у претходном периоду, од Титовог времена, ништа није градило, да је све стајало:

"Тих 40 година се нигде нисмо кретали, ишли смо уназад, стајали смо у месту, било смо земља без имена и без снова, све је стајало".

"Не можеш да верујеш земљи која не гради путеве, из ње се одлази, а ретко ко се усуди да дође. Изградњом путева се спречава одлазак и доводе људи", поручио је Вучић.

Како је рекао, сваки наш пут је и нови циљ и приближвање циљу, степеник ка нормалнијем и бољем животу, граница коју успеш да пређеш, а да останеш свој на своме.

Према његовим речима, ова земља може да стигне јако далеко, иза граница и најлуђих снова, да другима постане узор.

"Зато градимо путеве, зато су нам потребни за кораци од седам миља. Само један пут је до тог циља - састављен од мноштва изграђених путева, километара асфалта, наше спослобности да то изградимо. И зато сма срећан јер знам шта то значи и колико смо близу наставка путовања које нас чека", поручио је он.

"Исплови из сигурне луке, откривај, сањај, истражуј", цитирао је Вучић Марка Твена, рекавши да додаје и: "Путуј јер нема веће слободе од тога".

Важно је колико ћеш на том путу да научис, каже премијер, додајући да је то највећи циљ који можес да постигнеш и да тражиш од државе.

"Пружамо и пут и избор", рекао је Вучић.

"Правимо и правићемо симболично велику Србију, толико велику са простором за све који желе да дођу. Свеједно је којим језиком говоре важно да су нам пријатељи, и да је то пријатељство нераскидиво. А они који нам нису пријатељи нису нам ни непријатељи", рекао је Вучић.

Како је рекао, наставићемо да градимо тај пут, да копамо тунеле, нећемо дозволити да нам окови прошлости онемогуће будућност.

„Када отварамо сваки километар наши путева срећан сам, јер знам да смо ближи наставку великог путовања којим крећемо мешалицама, шлеперима и крановима, повезујући сваки даном све више људе и градове. Слободе нема без пута, јер он даје слободу кретања, избора и могућности", нагласио је он.

Нема разлога зашто Србија не би грађанима могла да пружи добар живот:

"Није влада саградила аутопут, већ српске компаније са Азвиртом, радници њиховим жуљевитим рукама али њихов труд је плаћен а враћамо и кредите, а н као пре. Ми данас хоћемо да платимо рачуне и претходних генерација а да не задужујемо нове", истакао је Вучић.

Само отворена изграђена, повезана, запослена Србија са путевима може сутра да се одбрани од сваког непријатељства и зле намере, поручује Вучић, додајући да ће се наставити рад на инфраструктури.

"Путеви, самопоузадње који пружају најбоља су заштита једне земље, најбољи начин да пронађе себе. Србија је данас нашла драгоцени део себе, наставиће да тражи са сваким новим путем и сваким новим километром", поручио је премијер.

"Хвала што показујете љубав, преданост, приврженост отаџбини и што радом можемо да победимо сваку мржњу, хвала н свакој врсти подршке. Живела Србија", закључио је Вучић.

Премијер је прошао данас у шлеперу тунел Шарани на ауто-путу Љиг-Прељина.

Он је пре неколико дана најавио да ће то учинити како би показао да нису тачне тврдње изнете у појединим медијима да је тунел низак и да камиони не могу да прођу.

Деца отворила ауто пут Љиг- Прељина

Ауто пут Љиг - Прељина није данас отворен уобичајеним пресецањем врпце, већ је група деце у народним ношњама "протрчала" и "однела" врпцу својим телима.

Премијер Александар Вучић и остале званице присутне на свечаности отварања те деонице Коридора 11 аплаузом су поздравили тај чин, а затим се Вучић сликао са малишанима.

Мустафајев: Ауто-пут најлепши пример сарадње две земље

Министар економије Азербејџана Шахин Мустафајев истакао је данас на отварању ауто-пута Љиг-Прељина да је то најлепши пример успешне и пријатељске сарадње две државе који ће допринети развоју економије Србије и транспортног потенцијала наше земље.

Мустафајев је, честитајући отварање деонице, истакао је да та држава са Србијом негује веома добре односе, наводећи бројне примере сарадње.

Он је подсетио да је пројекат изградње ауто-пута почео на основу споразума о зајму између Владе Азербеџана и Србије, поптисан 2. фебруара 2012, за шта је била предвиђена уплата од 300 милиона евра.

“Тај кредит је искоришћен за изградњу ауто-пута који одговара највишим стандардима”, рекао је Мустафајев који је додао и да је на његовој изградњи учествовала и азербеџанска компанија Азвирт/

Он је додао и да председник Азербејџана Илхам Алијев велики значај придаје сарадњи са Србијом и да државе успешно сарађују у међународним организцијама, подржавају ставове друге стране и поштују територијални интегритет и суверенитет.

Мустафајев је подсетио и на рад Међувладине комисије за економску сарадњу две земље, које су до сада имале четири заседања и чији су договори омогућили значајан допринос развоју привреде.

Подсетио је и да је та држава 2014. помогла Србији са 400.000 евра у решавању последица великих поплава које су те године погодиле нашу земљу, али и да је та држава помогла да се бројни објекти у Србији, попут Ташмајданског парка, реконструишу.

С друге стране, констатовао је министар, Србија је на пријатељство одговорила подизањем споменика истакнутим уметницима из Азербеџана.

“Много је примера односа на високом нивоу између Србије и Азербејџана. И данашњи догађај то још једном доказује”, закључио је Мустафајев.

Мустафајев је ипак рекао да садашња ситуација не одражва постојећи потенцијал.

“Низак ниво логистике врше негативан утицај на трговинске односе. Мислим да бисмо отврањем заједничких предузећа, могли да изјаедмо на нова тржишта и појачамо сарадњу на пословном плану”, рекао је Мустафајев.

Михајловић: Наставићемо да отварамо и друге путеве

Министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је данас, на свечаном отварању аутопута Љиг - Прељина на Коридору 11, на "Таковској петљи", да ће Влада Србије наставити да завршава и отвара и друге путеве у Србији.

Она је нагласила да је овај, данас отворени, пут на који се чекало 50 година - "пут за миран сан свих грађана Србије и пут за бољу будућност, као и боље и ефикасније пословање". "Влада је завршила овај и завршиће и друге путеве. Иако је данас дан за славље, мала порука свима вама домаћим грађевинарима и путарима, који водите путарске фирме, ми као Влада створили смо све услове потребне да ви радите и да не будете више подизвођачи већ да на Коридору 10 будете главни извођачи, И да иза себе имате снажну владу којој можете да се обратите.Сада од вас очекујемо да не касните, да радите све у року", казала је Михајловићева. Она је нагласила да се од путара очекује и да раскидају уговоре ако није све како је договорено, да раде квалитетно и у складу са светским и европским стандардима, али и да плаћају раднике, јер је, како је нагласила, и Влада Србије исплатила све дугове претходних валда и не дугује никоме ништа.

"Ни ви не смете да дугујете ниједну плату своји радницима“, нагласила је министарка саобраћаја.

Она је захвалила и радницима што су радили дан и ноћ и отворили пут, и како је додала што су имали довољно савести и смелости, јер су видели колико премијер Србије улаже енергију у сваки километер изграђеног И реабилитованог пута.

Ђуровић: Врхунски обављен посао, поклон грађанима

Директор Коридора Србије Дмитар Ђуровић изјавио је данас, на свечаном отварању деонице Коридора 11 Љиг-Прељина, да су грађевинске фирме, које су учествовале у изградњи тог аутопута, одрадиле свој посао на врхунском нивоу са циљем да пут буде најквалитетнији.

"Ово је поклон свим грађанима Србије, који ће обезбедити сигурну вожњу", рекао је Ђуровић, обраћајући се присутнима на петљи Таково.

Казао је да данас не би имали овај пут без подршке премијера Александра Вучића, који се залагао за његову изградњу.

Глас западне Србије/Танјуг

Видео клипови и фотографије за бесплатно преузимање су достуни на страници
www.glaszapadnesrbije.rs/servis/
(неопходно је да се претходно региструјете, а у врло кратком року налог ће бити активиран)
Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 140.171.596 посета
Тренутно на сајту: 221 посетилац(a)