Puštena u rad trafo stanica u Mrčajevcima na koju su žitelji tog kraja čekali nekoliko decenija 


U Srbiji danas uglavnom sunčano, na zapadu zemlje mogući pljuskovi sa grmaljvinom              Nagrada za glumačku bravuru Bratislavu Jankoviću              Najavljeno potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Egiptom u julu ili avgustu              Počela rekonstrukcija vrtića u Starom Priboju              Identifikacione nalepnice za laka električna vozila zvanično obavezne             

 
Puštena u rad trafo stanica u Mrčajevcima na koju su žitelji tog kraja čekali nekoliko decenija
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
25.05.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - Dubravka Đedović Handnović, minisatrka rudarstva i energetike danas je pritiskom na taster
Foto: GZS




pustila u rad trafo stanicu u Mrčajevcima.

Građani našeg grada i stanovnici tog kraja već 50 godina očekuju ovaj dan, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Puštena u rad trafo stanica u Mrčajevcima na koju su žitelji tog kraja čekali nekoliko decenija, foto: RINA

„Mi smo pre četiri i po godine ušli u projekat, imali smo prvo planski osnov, grad Čačak je ustupio zemljište Elektroprivredi Srbije i ušli smo u radove. Veoma brzo smo pristupili izmeštanju čuvene kule koja je bila skoro pola veka na glavnohj saobraćajnici, odnosno na trotoaru, a da bi nju uklonili morali smo da napravimo i trafo stanicu na nekih 300 metara od čuvene kule i naravno da uradimo vodove do lokacije koja je za nas veoma značajan objekat”, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Puštena u rad trafo stanica u Mrčajevcima na koju su žitelji tog kraja čekali nekoliko decenija, foto: RINA

Oko 410 miliona dinara država Srbija i Ministarstvo i EPS su investirali u sve ove projekte u ovu investiciju u Mrčajevcima, ali za uzvrat građani 17 mesnih zajednica Mrčajevaca i ovog dela Čačka oko Mrčajevaca koji decenijama kubure sa kvalitetnim napajanjem električnom energijom, sada će dobiti stabilno napajanje.

Foto: GZS

„Važno je reći da 13 500 korisnika koliko gravitrira ka ovoj trafo stanici imaće, ne samo potpuno snabdevanje, već i mogućnost povećanja kapaciteta i nove konzulente. Ono što je takođe, značajno je da ova trafo stanica treba da pothrani petlju koja će biti perspektivno izgrađena Mrčajevci - Katrga - Kragujevac, brza saobraćajnica. Međutim, ovo nije sve ono što radimo na elektrifikaciji, paralelno sa ovom 35 na 10 izvodimo i trafo stanicu u Pakovraću, ona će za tunel Laz i ceo taj koridor auto-puta Miloš Veliki. Ogromni planovi, ove godine oko milijardu i 300 miliona država ulaže u grad Čačak u elektrifikaciju”, zaključio je Todorović ovom prilikom.

Danas je puštanju u rad te trafostanice u Mrčajevcima prisustvovala i ministarka Đedović Handanović i tom prilikom istakla njen značaj koji od krucijalne važnosti za ljude koji žive u tom delu teritorije grada Čačka.

Puštena u rad trafo stanica u Mrčajevcima na koju su žitelji tog kraja čekali nekoliko decenija, foto: RINA

„Važan dan za 13 500 ljudi koji će dobiti sigurnije, pouzadije napajanje električnom energijom, ovde ima mnogo i malih privrednika, i ratara i voćara i stočara, dakle, svih onih koji doprinose razvoju ovog kraja i od danas mogu da računaju na pouzdanije snabdevanje električnom energijom. To je i bio cilj, zapravo, kada smo pokrenuli istorijski najveća ulaganja u našoj elektrodistribuciji. To je mreža sa kojom se svaki dan svaki građanin susreće i ima dodir i u tom smislu želimo da osiguramo bolje, pouzdanije snabdevanje naših građana, te da nemamo prekide u napajanjima, da kada imamo nevreme i druge nepredviđene situacije, da možemo da ih kontrolišemo bolje i sigurnije”, pojasnila je ministarka.

Izgrađeno je i zamenjeno nvih više od 720 trafo stanica do sada i to samo za godinu dana .
„Nije samo da se izvedu radovi, nego je važno još mnogo toga da bi se omogućilo da radovi krenu i naravno da se obezbedi finansiranje što smo uspeli svi zajedno u toku prošle godine i danas evo možemo da prisustvujemo ovako lepim situacijama, te da pustimo u rad ovu trafo stanicu i da kažemo hvala ljudima na strpljenju što su imali i razumevanja”, kazala je Đedović Handanović.

Puštena u rad trafo stanica u Mrčajevcima na koju su žitelji tog kraja čekali nekoliko decenija, foto: RINA

U okolini Čačka i uopšte na ovom području postavljeno je novih 2300 betonskih stubova koji takođe, omogućuju sigurnije snabdevanje i napajanje električnom energijom.

„Rekonstrusiali smo oko 200 kilometara niskonaponske mreže što opet ide sve u prilog tome da možemo i više korisnika da priključimo, što je važno i za auto-put, i za aerodrom, ali i za privredu. Ulažemo u Čačak, nikada više ulaganja u niskonaponsku mrežu, u elektrodistribuciju, kao i svemu onom šo znači život. Sledi nam ugradnja pametnih brojila koje smo već počeli u određenim delovima Srbije, a nastavićemo i u centralnoj, zapadnoj, istočnoj što je važno za smanjenje gubitaka za automatsko i digitalno upravljanje mrežama, da budemo efikasniji i da imamo manje grešaka”, zaključilča je ministarka.

GZS

 

 

 

 

 




PODELI:








Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TRAFO STANICA MRCAJEVCI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 162.906.685 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)