Караван „Дух младости“ и у граду на Моравици 


Danas sunčano i toplo uz temperaturu do 28 stepeni              Počela Stradalna nedelja - danas je Veliki ponedeljak              Koalicija Aleksandar Vučić – Čačak sutra- predala listu za lokalne izbore, prvi na listi Milun Todorović              Nosilac liste naprednjaka u Ivanjici je Ivan Mojsilović              Koalicija okupljena oko SNS i liste Aleksandar Vučić – Užice sutra -predala GIK-u izbornu listu              Dveri prikupljaju potpise za izbore             

 
Караван „Дух младости“ и у граду на Моравици
Trenutno na sajtu: 484       |       Podeli:
29.09.2017 | 0 коментар(а)



Ивањица - Ивањица је била домаћин каравана „Дух младости“ који организује омладинска организација „Spirit of Youth“, под покровитељством

Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта и партнерских организација, у циљу промоције дуалног образовања и омладинског предузетништва, спорта и здравих стилова живота, активизма и волонтирања.

Отварајући манифестацију, заменик председника општине Ивањица, Момчило Митровић, рекао је да локална самоуправа у сарадњи са образовним институцијама интезивно ради на подизању свести о дуалном образовању и у том смеру повлачимо конкретне потезе.

„Истакао бих, као пример добре пракасе, нашу компанију Матис група која је међу првима препознала значај дуалног образовања за развој економије и будућност младих. Користим прилику да се захвалим Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Министарству омладине и спорта, Привредној комори, Савезу студента и свима који предано раде на реализацију овако значајног пројекта“, рекао је Митровић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања. У име Министарства просвете присутнима се обратио руководилац групе за средње и стручно образовање, Радован Живковић.

„Дуално образовање у нашој земљи иде узлазном путањом о чему најбоље говоре саме бројке. Кренули смо 2014. године са осам одељења а на овогодишњем упису у јуну преко осамдесет школа је понудило неке од профила дуалног образовања. Број програма који је ове године стартовао у дуалном концепту је 19, за једну годину то је велика цифра. Укупно 86 програма је у Србији створено у средњем стручном образовању. Засновани су на исходима учења на стандарду квалификације и они могу бити у мањој или већој мери реализовани кроз дуални процес. Свака стручна школа треба да окупи предузећа како би заједно обезбедили довољан број радних места за праксу сваког ученика. Мора да се улаже у радна места и инструктуре који ће им помоћи у савладавању одређених вештина у датим компанијама. Такође системом едукације осим ученика морају бити обухваћени и професори. То је сложен процес али бројке које говоре да је Србија кренула тим путем даје нам за право да верујемо како ће у наредним годинама наша земља, у поређењу са другим земљама Европе, имати чиме да се похвали“, истакао је Живковић.

Ивањичка компанија Матис група међу првима се укључила у систем дуалног образовања.

„Недостатак квалификоване радне снаге био је пресудан да се активно укључимо у овај пројекат, наравно уз огромну подршку Министарства просвете и швајцарске НВО "СДЦ" . Суштина дуалног образовања је школа по мери привреде. На тај начин деца ће по завршетку школовања имати обезбеђена радна места, али локална самоуправа и саме школе треба да имају пресудан значај по питању едукације ђака. Конкретно у нашој компаније професори и деца увек су добродошли да се упознају са технолошким развојем, сазнају који су нам кадрови потребни у складу са даљим напретком и усавршавањем читавог система. Заједно можемо да створимо добру климу, првенствено за будућност младих али и економски развој самих компанија“, рекао је представник компаније Матис група, Владан Ђорђевић.

Спортски део ове манифестације намењем промоцији здравих стилова живота, уз активно учешће волонтера, одржан је на градском тргу и у Основној школи „Кирило Савић“.

Малишани су се надметали у баскету 3 на 3, малом фудбалу, али и квизу знања. Старији су опробали вештину у Згиб зони и убележили бројку од 11.550 згибова за Ивањицу.

„Обзиром на временске прилике задовољни смо одзивом младих што уједно говори о веома развијеној свести када је реч о омладинском активизму и волонтеризму који су део овог пројекта а на чему локална Канцеларија за младе ради већ дужи низ година. Велики допринос успешности каравана "Дух младости" у Ивањици дале су школе, Спортски савез и спортски колективи који су активно учествовали у свим догађајима а за сваку похвалу је и број згибова урађених од стране наших грађана што говори да је Ивањица у самом врху градова који негују спортски дух и здраве стилове живота“, рекао је координатор КЗМ, Иван Стаменић.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.618.492 посета
Тренутно на сајту: 484 посетилац(a)