Рајац омиљено место излетника и планинара, али без довољно смештајних капацитета 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Рајац омиљено место излетника и планинара, али без довољно смештајних капацитета
Trenutno na sajtu: 460       |       Podeli:
15.07.2022 | 0 коментар(а)



Љиг - Географски гледано Рајац је један од врхова планине Сувобор на коме се налазе непрегледне
Рајац омиљено место излетника и планинара, али без довољно смештајних капацитета, Фото: ГЗС

ливаде и пашњаци и управо су планинари били зачетници излетничког туризма на овој дестинацији.

„Пре 70 година планинари и заљубљеници у нетакнуту природу овде су открили свој ’мали рај’ и у то време захваљујуи њима на Рајцу је изграђен један од најлепших планинарских домова у Србији који носи назив ’Чика Душко Јовановић’. Захваљујући планинарском друштву ’Победа’ дом је изграђен 1953. године и од тада су ту кренули да се окупљају излетзници и планинари. За све ове године није се пуно променило, Рајац је и даље углавном излетничка дестинација, с тим што општина Љиг сматра да је потребан озбиљнији развој ове дестинације и зато се приступило изради просторног плана који је у завршници и који ће Рајац дефинисати као значајнију локацију”, истакао је директор ТО Љиг Владимир Ивановић.

Према његовим речима у току је и израда програма развоја општине Љиг, након чега следи усвајање програма развоја туризма, који ће у донекле ограниченој дестинацији, јер је Рајац заштићено подручје, а то се пре свега односи на улагања и инвестирања, покушати да из свега тога извуче највише.

„Ту постоје и друга ограничења као што је недефинисано стање са водним ресурсима, што значи да ће бити неопходно да се ураде геолошка истраживања која ће показати да ли на Рајцу има места за рецимо два велика објекта или објекте средње величине. Наравно мора се пре свега узети у обзир да је то мали ограничени простор за градњу објеката, али свакако на тој дестинацији недостаје довољно смештаја”, казао је Ивановић.

Директор ТО Љиг Владимир Ивановић, фото: ГЗС

На Рајцу тренутно има око 250 расположивих лежаја и то се врло брзо попуни, не само у сезони већ и ван ње и често се долази у ситуацију да се тражи кревет више.

„Управо због ове ситуације на овој локацији отворило се неколико сеоских домаћинстава али и других видова смештаја, међутим све то се још увек не може назвати озбиљном туристичком инфраструктуром на Рајцу. Остали сегменти инфраструктуре као што су пут, електрична енергија, интернет углавном је добро покривено, дакле преостаје да се види за колико се може повећати ресурс пијаће воде и наравно недостају документа без којих нема озбиљних улагања”, рекао је Ивановић.

Очекивања су да ће по доношењу просторног плана општина Љиг урадити и детаљан урбанистички план који ће дефинисати да ли, колико и где се на Рајцу може градити, пошто је то тренутно прилично ограничено.

Рајац проглашен заштићеном зоном па је и градња ограничена, фото: ГЗС

„Када буде усвојен детаљан урбанистички план, он подразумева да је добио све потребне сагласности од министарства заштите животне средине. Тренутно постоји велико интересовање инвеститора који чекају усвајање тог плана како би градили рецимо комплекс објеката који имају до 30 лежајева, што је максимум за једно сеоско домаћинство”, тврди Ивановић.

С обзиром на то да је Рајац и даље углавом стециште излетника и планинара много се урадило на обележавању планинарских и бициклистичких стаза.

„Имамо преко 20 планинарских стаза које су добро обележене, од кратких, почетничких од пар километара, до стаза дужине од преко 20 километара, као што је стаза Рајац – Дивчибаре, на којој скоро сваког викенда имамо посетиоце. Они углавном дођу на Дивчибаре, затим пешке дођу до Рајца, ту ручају и то је тај једнодневни излет. Та стаза се пређе за осам сати пешке и она се сматра нешто захтевнијом стазом”, истакао је директор ТО Љиг.

Осим планинарских, на Рајцу постоје и бициклистичке стазе за планински бициклизам а најатрактивнија је она која води до Дрине у Љубовији. Ова стаза дуга је 140 километара, потпуно је обележена како физички на терену, тако и ГПС мапом. Ова стаза се у просеку прође за два дана и једна је од најпосећенијих у Србији.

 


Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ljig rajac planinari izletnici kapaciteti gradnja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.442.598 посета
Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)