Мали: Наше банке су стабилне, крах америчких банака неће имати последице по Србију 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мали: Наше банке су стабилне, крах америчких банака неће имати последице по Србију
Trenutno na sajtu: 442       |       Podeli:
16.03.2023 | 1 коментар(а)



Прети ли свету нова финансијска криза, попут оне из 2008? Многи страхују да ће крах америчких банака имати домино ефекат.

Европске и америчке берзе од јуче у минусу. Акције швајцарске "Kреди Свис" банке изгубиле су четвртину вредности. Многим банкама стопирана је трговина на берзама, а инвеститори су у паници. Европски званичници умирују јавност, тврдећи да су банке сада много отпорније на кризу него пре 15 година.

После драматичног колапса Банке Силицијумске долине и једне мање њујоршке банке - криза се преселила на другу страну Атлантика. Акције европског банкарског сектора пале су више од шест одсто, пошто је главни деоничар швајцарске банке „Kреди Свис”, из Саудијске Арабије, саопштио да неће да повећа свој удео на 10 одсто - због регулативе. Након тога вредност акција пала је 24 одсто.

„Kада водећи инвеститори кажу - више нећемо да улажемо новац, тада настаје још већа криза. Ситуација у европским банкама је још критичнија, јер се криза прелива из Америке. Људи прате ситуацију, јер страхују од могућих проблема у Европи. Мирише на 2008. годину и крах банке Лиман Брадерс. Зато многи сада играју на сигурно и не излажу се ризику”, рекао је Роберт Халвер, аналитичар Бадер банке у Франкфурту

Одлука Саудијске националне банке да више не учествује у докапитализацији „Kреди Свиса” угрозила је већ пољуљано поверење клијената у ту другу по величини швајцарску банку, коју потреса низ скандала. Само у последњем кварталу прошле године из банке се одлило 120 милијарди долара капитала.

Званичници кажу да је ситуација под контролом
Ипак, европски званичници кажу да је ситуација под контролом и да грађани немају разлога за бригу.

„Европа је појачала механизам надзора финансијског система, какав није постојао на почетку финансијске кризе 2008. Европске банке сада имају много већи степен ликвидности и солвентности”, навео је Педро Санчез, премијер Шпаније.

Министар финансија Србије за РТС каже да наша земља нема никакве, ни директне ни индиректне, везе с финансијским колапсом америчких банака и не очекује било какве последице.

„Наше банке су стабилне, цео финансијски систем нам је стабилан, солвентни су, ликвидни, тако да са те стране ми немамо никакав проблем. То да глобална криза утиче на нашу привреду, то је апсолутно тачно. Ми нисмо изоловано острво, али имамо механизме и ми као држава да реагујемо, наравно и финансијски сектор сам по себи, тако да са те стране то што се у Америци тренутно дешава, реч је реално у нашим условима о великој банци, али реално то је регионална мања банка за амерички систем и они сами су реаговали на прави начин у смислу заштите депозита и свега осталог, тако да никаквих ни директних ни индиректних последица на наш систем нема”, рекао је Синиша Мали.

Америчко Министарство правде и Kомисија за хартије од вредности покренули су одвојене истраге о колапсу банке Силицијумске долине, током којих ће бити испитано више руководилаца.

Председник Бајден обећао је да губитке неће сносити порески обвезници, а држава ће направити и додатни фонд од 25 милијарди долара помоћи за 12 регионалних банака, које су у ризику.

 

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


BANKE KRIZA FINANSIJE BANKA SILIKONSKE DOLINE PARE NOVAC SINISA MALI MALI MINISTASRTVO FINANSIJA OSIGURANJE

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Србин

    Једино је Поштанска штедионица Србска банка.Остале су иностране зеленашке,деру кожу јадном Србском народу,оно што ни у лудилу неби смеле да раде у својим државама раде без проблема у Србији.Давно их је требало најурити из Србије.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.445.533 посета
    Тренутно на сајту: 443 посетилац(a)