Na Vidovdan Srbi sa KiM poručili: „Ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, bićemo prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo” 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Na Vidovdan Srbi sa KiM poručili: „Ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, bićemo prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo”
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
28.06.2023 | 0 коментар(а)



Srpski narod sa Kosova i Metohije usvojio je Vidovdansku deklaraciju u pet tačaka kojom traže pravo na opstanak na svojim vekovnim ognjištima.



Dva velika skupa održana su juče u Severnoj Mitrovici i Gračanici gde se okupilo nekoliko desetina hiljada Srba, i staro i mlado. Nosili su parole „Dosta čekanja, hoćemo Zajednicu srpskih opština“, „Nema povlačenja, nema predaje“, „Oslobodite nam uhapšenu braću“...

Srbi su poručili da su više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, suočeni s nezapamćenim nasiljem koje se, kako zbog motiva tako i zbog načina kojim se sprovodi, ne može nazvati drugačije nego fašističkim.

- Od početka godine šestoro naših sunarodnika, među kojima i dvoje dece, ranjeno je u naletu etničke mržnje iz vatrenog oružja. Milun, Dušan, Nemanja, Dalibor, Uroš, Nenad stradaju po prištinskim kazamatima, bez krivice, samo zato što ne pristaju da srpsko ime na Kosovu i Metohiji nestane tiho i bez otpora. Srpska zemlja pradedovska konfiskuje se kako bi naši tamničari na njoj gradili svoje baze. Naše svetinje se skrnave kako bi se zatro svaki trag našeg postojanja na ovim prostorima. Naše opštine i gradove okupiraju sila i duge cevi, oni koji ni po dogovorima postignutim uz međunarodno posredovanje i garancije ovde nemaju šta da traže. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme odlučujuće korake u cilju smirivanja tenzija, jer ovaj zulum više trpeti ne možemo, piše u ovom dokumentu.

Dalje se navodi da naš stradalni narod veruje u bolje sutra, kao i u ZSO, koju je garantovala i međunarodna zajednica.

„Kucnuo je čas da se istina istera na videlo i da se o ovom Vidovdanu jasno kaže - hoćemo li imati ZSO. U suprotnom, znamo šta nam je činiti. Shvatajući da ono što se dogodi ovde, u državnoj i duhovnoj kolevci našega naroda, neminovno ima posledice po sve građane Srbije i po čitavo Srpstvo, obavezujemo se da ćemo svoju pravednu borbu za ostanak i opstanak na KiM nastaviti mudro i odgovorno, uvek ostavljajući razuman prostor za dijalog i kompromis. U toj legitimnoj borbi računamo na pomoć i podršku naše jedine države Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, koji nam je oduvek i bio najveća podrška“, piše u Vidovdanskoj deklaraciji.

„Nažalost, svedoci smo da mir ugrožava onaj kojem je svakoga dana pred očima prolivena srpska krv. Zato poručujemo s ovoga mesta čitavom svetu da želimo da živimo u miru sa svojim komšijama Albancima i da gradimo zajedničku budućnost na humanim i demokratskim temeljima, jer se nikada na tuđoj nesreći ničija budućnost nije gradila“, navodi se dalje.

„Uoči Vidovdana, kada se sve vidi, i kada svaka data reč postaje zavet, mi Srbi i Srpkinje sa severa KiM poručujemo da ćemo, ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovorimo svima onima koji nam žele zlo, koji sanjaju rat umesto mira, i bićemo ujedinjeni u svojoj pravednoj borbi za ostanak i opstanak na ovim prostorima i odbrani naših domova i porodica“, piše u Vidovdanskoj deklaraciji.
Krik i vapaj čuju se do neba
Prisutnima na velikom skupu Srba u Severnoj Mitrovici obratila se profesorka na Mašinskom Fakultetu Tanja Vujović, koja je rekla da će se njen „krik i vapaj čuti do neba“.

-Pripadnici ROSU demonstriraju silu i seju strah, zabranjuju ulaz kamionima, ne daju ulaz u zgradu opštine. Najviše boli neosnovano hapšenje naše braće, muževa i prijatelja. Njihova krivica je ljubav prema otadžbini. Bole nas Lune, Dušan, i svi ostali - rekla je Vujovićeva.

GZS/Alo




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti kosovo kim vidovdan srbi kurti poruka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.488.855 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)