Сутра су јесење или Митровске задушнице 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Сутра су јесење или Митровске задушнице
Trenutno na sajtu: 453       |       Podeli:
04.11.2022 | 0 коментар(а)



Сутра су јесење или Митровске задушнице, дан посвећен молитвама за умрле сроднике и пријатеље.
Сутра су јесење или Митровске задушнице, Фото: ГЗС

Митровске задушнице су увек у суботу уочи празника посвећеног Светом великомученику Димитрију, који се обележава 8. новембра.

Овај празник увек пада уочи Светог великомученика Димитрија, због чега се и називају Митровске задушнице. У црквама ће се обележити Светом литургијом и парастосом, на коме свештеник вином прелива жито, а после службе се обилазе гробља.

На гробове се носе свеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за преминуле. Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви. Према учењу Цркве, на Задушнице се верници моле у храмовима и на гробљима за покој душа умрлих, а чине и милостињу.

Преминулих рођака и пријатеља сећамо се у молитвама, палимо свеће, држимо парастосе и помене, и молимо Господа за покој и мир њихових душа.
Молитва оних који су остали на земљи много може да помогне душама на путу ка вечном спасењу.
Најважнији помен за преминуле, Проскомидија, служи се у цркви на Светој Литургији. Потом се одлази на гробља, где свештеници каде гробове и читају молитве.
На гробље се обавезно износи кувано жито, црно вино и свеће.

 

 

 

ГЗС 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.980.876 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)