Данас славимо Света Три Јерарха: Верује се да нам ветрови који данас дувају могу наговестити каква нас година чека 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Данас славимо Света Три Јерарха: Верује се да нам ветрови који данас дувају могу наговестити каква нас година чека
Trenutno na sajtu: 378       |       Podeli:
12.02.2022 | 0 коментар(а)



СПЦ И њени верници данас обележавају празник Света Три Јерарха као успомену на Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.

Данашњи дан треба прославити у весељу, миру и слози - обичај је да се засвирају фруле и да се верници веселе на овај велики празник.

Према веровању, штите људе и животиње од мразева и злих ветрова. По ветровима који данас дувају прогнозира се како ће бити време у току године. Верује се да ће година бити добра и богата уколико дува јужни ветар, а да "северац" доноси лошу годину с хладним временом. Источни ветар доноси несташице, а западни изобиље рибе и млека. Ако ветра нема, чека нас богата година.

У време цара Алексија Комнена, дошло је међу ученим људима у Цариграду до несугласица и препирки, који је од тројице светитеља био највећи.

По једнима, то је био Василије Велики, због његове чистоте и храбрости, по другима Јован Златоусти, због чудесне речитости и јасноће у проповедању хришћанске вере, а по трећима свети Григорије Богослов, због недостижне висине у богословљу.

Тако дође и до поделе међу присталицама на Василијане, Григоријане и Јованите. Међутим, сва три светитеља јавише се у сну епископу Ехватијском, рекавши му да су они једно у Бога, да међу њима нема ништа противуречно и да нема ни првог ни другог ни трећег.

Поучише епископа како да установи заједнички празник, да престане са деобом оних који се споре и препиру око њих. Састављена је заједничка служба и и празник Света Три јерарха, који се празнује данас, 12. фебруара по новом, односно, односно 30. јануара по Јулијанском календару. Сваки од светитеља има и свој посебан дан.

У нашем народу ово је еснафска слава металаца, док их православни грчки народ сматра не само црквеним већ и националним и школским празником.

 

 

 

ГЗС/Курир




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.158.304 посета
Тренутно на сајту: 379 посетилац(a)