Свет хоће прерађено органско воће 


Sunčan i topao poslednji dan aprila              Poznati članovi nove vlade, mandatar za sastav Pokrajinske vlade Maja Gojković              Zajednica auto-škola u Čačku dobija poligon za obuku vozača              Koalicija „Svi za Čačak” danas i sutra prikuplja potpise za kandidaturu              Komaranska košija na Boretinom brdu 1. maja             

 
Свет хоће прерађено органско воће
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
25.02.2021 | 0 коментар(а)



Ужице – Органска производња је светски тренд, природни продукти лакше налазе пут до купаца у свету.

Воће из незагађених подручја Србије (малина посебно) одавно је на цени, с тим што се однедавно светском тржишту нуде и наши воћни производи вишег нивоа прераде, не само плодови, доноси Политика у штампаном издању.

Тако заживљава оно што код нас одавно предлажу као начин да се боље приходује, да уносна делатност лакше поднесе повремене поремећаје цене воћа у извозу.
Ово је показао и управо завршени светски сајам органске хране ’’Биофах’’, који се традиционално одржава у немачког граду Нирнбергу. Трајао је од 17. до 20. овог месеца, а први пут је (због пандемије) организован у дигиталном формату. Преко интернета, са дигиталним штандовима пуним разноврсних продуката од око 3.000 излагача органске хране из 130 држава. Све као у правој хали, а виртуелно. Уз мноштво посетилаца тог дигиталног сајма (кажу преко 100.000), који су и за овакво праћење морали да купе улазнице.

Уприличен је наступ српских произвођача органске хране на овом престижном скупу, који је не само изложба органског сектора него и место трговине и пословања. Представљени су извозни адути девет наших фирми на заједничком штанду у организацији Привредне коморе Србије, уз подршку швајцарског програма ’’СИППО’’. Било је готових органских производа занимљивих страним тржиштима. Такав је имала ужичка фирма за откуп и прераду воћа ’’Мастер фуд’’, чије овде представљене органске џемове од малине и још четири врсте воћа већ пробају у Шпанији, Уједињеним Арапским Емиратима и другим земљама. Први пут су их видели прошле године у Нирнбергу и потом редовно наручивали.

-Приказали смо и на овом сајму извозне производе наше фирме: органске џемове и замрзнуто воће. Било је интересовања, ’’Мастер фуд’’ је ту имао двадесетак пословних контаката са заинтересованим из разних држава. Очекујемо да ће од тога нешто уродити плодом. Свакако да се с квалитетним воћним прерађевинама, уз државну подршку произвођачима, отвара прилика за пословни искорак и другим нашим фирмама из ове делатности. Предност су нам поднебље и незагађено брдско земљиште – каже за наш лист дипломирани економиста Светислав Млађеновић, власник фирме ’’Мастер фуд’’. Он је прошле године, месец дана пре короне, био на сајму у Нирнбергу.
То ужичко предузеће се већ 14 година бави откупом и прерадом јагодичастог воћа из ове регије, где се гаји најквалитетнија малина на свету (откупљује и купину, боровницу, јагоду, рибизлу). Има савремене хладњаче за замрзавање и складиштење, двадесетак запослених. У последње три године ’’Мастер фуд’’ ради на захтевном послу, органској производњи и преради воћа. Једна је од првих фирми из овог дела Србије која се с овим изазовом подухватила.
– Та идеја се јавила у сезони 2018. када је цена малине била врло ниска, испод рентабилног рада и хладњачара и малинара. Решио сам да ту нешто променим и почнем са органском производњом. Укључио сам као кооперанте један број воћара из овог краја, који су у оквиру нашег пројекта на својим незагађеним засадима, каквих има прилично у овим брдским крајевима, почели да производе органску малину и друго воће. Они су подржани субвенцијама Министарства пољопривреде и локалних самоуправа. Све се на парцелама ради поштовањем захтевних стандарда и прописа. Прераду таквог воћа ’’Мастер фуд’’ обавља у строго контролисаним условима. Поштујући стандарде стекли смо сертификате признате у свету, од сертификационе куће из Француске. Онда смо започели ову производњу органског џема од малине и од још четири воћне врсте, стручњаци су нам осмислили рецептуру (без додатог шећера), па сада џем извозимо. Тражен је у свету, продајемо га по цени која нам омогућава да ширимо засаде органског воћа и развијамо ову производњу – истиче власник ’’Мастер фуда’’.

Тако је најбоља светска малина из Златиборског округа, као и други плодови, прерађена ушла у невелике модерно дизајниране теглице органског џема, на којима пише ’’100 одсто воће’’. То је заинтересовало купце и дегустаторе с разних континената. Прве наруџбе ишле су за Шпанију и Емирате, затим су се јављали купци из САД, Русије и Ирске. Ови џемови већ се могу купити у трговинама у Дубаију. Управо су спремне нове испоруке за Шпанију, која највише купује. За сада је ова производња само за извоз.

ГЗС/Политика, Бранко Пејовић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


voce prerada

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.775.304 посета
Тренутно на сајту: 359 посетилац(a)