Necete verovati  - velika leva
close
banner-itembanner-itembanner-itembanner-item

Комад пршуте - сувенир који туристи носе са Златибора

17/01/2021
image-gallery-item
Масни домаћи сувенири уместо магнета и разгледница, фото: РИНА
Чајетина - Центар једне од најпосећенијих планина добио је потуно нов изглед, али оно што је остало исто јесу мирисни и масни сувенири који се могу

понети само са Златибора и уместо са магнетима и разгледницама туристи се кућама враћају са - пршутом, кајмаком, сланином и сиром, пише агенција РИНА.


"Слика поред новог смарагдног језера јесте незаобилазна, али и парче сувог меса такође остаје "под морање" да се понесе са планине. Ипак, у куповину таквих сувенира мора се кренути са озбиљним предзнањем. За добру пршуту најбитнији су квалитетно месо, сува букова дрва, а процес сушења је још бољи ако је напољу мраз.Кад се сече, морају комади лепо да се одвајају и не сме преко средине да има таман круг, већ да буде свуда једнака. Само таква пршута је добро осушена и најукуснија. Цену нисмо мењали, иста је као увек, па нећете доживети шок кад видите рачун", рекла је за РИНУ, једна од продавачица на Краљевом тргу.

У куповину пршуте морате кренути са озбиљним предзнањем, фото: РИНА


Да је пршута изузетно битна, не само туристима који је као сувенир носе са ове планине, већ и самим Златиборцима доказ је и то што су у част овог сухомеснатог производа организовали и читаву манифестацију - чувену пршутијаду.


А, нигде пршута не мирише тако као у златиборском селу Качер где се традиција сушења меса преноси деценијама, са колена на колено. Управо ту направљена је и најдужа леђаница дугачка 190 центиметара и тешка преко 10 килограма. Домаћин Никола Брковић мајсторски је одрадио свој посао иако, како каже, није било лако.


“Најтеже је осушити говеђи програм јер су комади знатно крупнији и треба их посебно осолити и обрадити. Кад је у питању рецептура остали смо верни традицији. Битан фактор су надморска висина и клима, сушење се обавља искључиво хладним димом, односно помоћу буковог дрвета јер оно даје најмање штетних материја, али и најбољи укус и мирис месу. Може се рећи да је баш због тога и специфичне климе, наша пршута посебна ”, каже Никола који се већ деценијама бави пршутарством.


Познаваоци доброг залогаја кажу да код говеђе пршуте треба бирати веће и шире комаде, јер то значи да је месо од квалитетних грла, а најукуснија свињска пршута је од леђанице дуге пола метра и тежине од два до два и по килограма.


ГЗС/ РИНА

Prsuta slanina zlatibor

Podeli

facebooktwitterpinterestredditlinkedinwhatsappvibertelegrammail

Dodaj komentar

Ime i prezime
Komentar

Dodaj sliku

image-gallery
|
Dodaj linkclose
1+1=

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, šovinističke ili preteće poruke neće biti objavljeni. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne održavaju stavove Glasa Zapadne Srbije.

desna gif velika redakcija gzs

locationŽupana Stracimira 9/1, Čačak

mailredakcija@glaszapadnesrbije.rs | cacakvideo@yahoo.com


Izdavač: Privredno društvo GZS doo Čačak.
Glavni i odgovorni urednik: Gvozden Nikolić.
Registar javnih glasila Republike Srbije broj: IN000143.


Izrada: DD Coding

© Glas Zapadne Srbije 2025. Sva prava zadržana.