Квадови угрожавају Тару – бука несносна, камење лети 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Квадови угрожавају Тару – бука несносна, камење лети
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
22.02.2022 | 0 коментар(а)



Тара - Све је више тешких четвороцикала, популарних квадова, у туристичким центрима.

Они представљају нови, атрактиван садржај и прилику да се открију и теже доступни предели. Заштићеним подручјима, међутим, могу нанети велику штету, ако су за воланом несавесни возачи. У Националном парку Тара, осим квад-тура које су организоване и примерене окружењу, има и оних који самостално, или у групи, све чешће нарушавају ред и мир планине.
Ретки су они који бораве на Тари, а да не уживају у призору са Бањске стене и то овековече фотографијом. Једна фотографија, међутим, настала управо ту, а објављена на друштвеним мрежама, открила је много више од лепота Националног парка.
Кваду ту није место - то је заштићени простор, природна средина коју немамо право да нарушимо и тачно се зна шта је дозвољено, а шта не.

„Та возила ломе и шуме и природу, бука је несносна, иду путем, пешачким стазама, лети камење", прича Драган Илић, чувар природе овог националног парка.

Милорад Вукајловић из Калуђерске баре каже да возачи квадова не поштују прве зоне заштите, не поштују станишта дивљих животиња, не поштују приватне поседе.

„Људи једноставно немају тај ниво свести да схвате да неко живи од те ливаде и тог покошеног сена", рекао је Милорад.

Уколико успеју такве возаче да зауставе и да их идентификују, у Националном парку могу да поднесу прекршајну пријаву. Прва таква је прослеђена и чека се исход.

„Та бука коју остављају иза себе, доказано је и показано је да она утиче на понашање животиња, поготово су осетљиве животиње које се налазе у фази размножавања и, уколико се настави такав утицај дуже, може довести до нестанка појединих врста животиња из одређених делова парка", напомиње Маријана Јосиповић из Националног парка Тара.

Спрема се нова категоризација саобраћајница

На основу закона којима се штити природа и улоге управљача, коју имају, у Националном парку Тара припремају нову категоризацију саобраћајница.

„Да једноставно дефинишемо путеве који су категорисани као јавне саобраћајнице и да њима буде дозвољен саобраћај моторним возилима, а на свим осталим шумским путевима буде забрањен, не само саобраћај за квадове, него уопште саобраћај за моторна возила", истиче Ранко Милановић из Националног парка Тара.

Уз помоћ надлежних инспекција и правосуђа, санкционисање бахатих возача квадова и оних који правила не поштују, могло би уродити плодом. И то је једини начин и обавеза.

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.349.597 посета
Тренутно на сајту: 447 посетилац(a)