У склопу аеродрома Поникве и туристички комплекс 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
У склопу аеродрома Поникве и туристички комплекс
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
15.10.2020 | 0 коментар(а)



Ужице - Дефинисање стратешке позиције аеродрома Поникве код Ужица је у току, а једна од могућности је да на том подручју

буде формиран туристички комплекс са аеродромом, пише Е-капија.

Директор Аеродрома Србије Михајло Здравковић за тај портал каже да комплекс аеродрома Поникве обухвата око 560 хектара земљишта, што је, истиче, површина четири пута већа него комплекс аеродрома у Нишу.

„Са толиком површином и својом позицијом, аеродром Поникве је погодан за формирање великог туристичког комплекса који ће у себи, поред осталих садржаја, имати и функционалан аеродром", наводи Здравковић.

Напомиње да оно што је први корак када су Поникве у питању јесте припајање ЈП "Аеродром Поникве" Аеродромима Србије доо Ниш, као будућем оператеру, пошто се, каже, то припајање и даље реализује.

„Очекивања су да се то заврши у законски минималном року од шест месеци", наводи Здравковић.

Истиче и да Аеродром тренутно има сагласност за коришћење у складу са Законом о ваздушном саобраћају, коју треба унапредити у дозволу за коришћење.

„Сагласност односно дозвола издају се оператеру аеродрома пошто аеродром испуни потребне услове и Аеродроми Србије ће првенствено радити на томе", додаје Здравковић.

Када су у питању даље инвестиције у тај аеродром, Здравковић наводи да улагања у сваки, па и у Аеродром Поникве, Влада Србије врши у складу са саобраћајним потребама региона који покрива та ваздушна лука.

„План је да у складу са расположивим средствима и потребама саобраћаја, радимо и на даљем разминиравању терена и завршетку реконструкције писте у пуној дужини до 3.000 метара", рекао је.

На питање да ли би аеродром Поникве могао да функционише са статусом АФИС-а (Аеродромско информисање ваздухоплова у лету) који пружа пилотима ваздухоплова детаље о другом познатом полетању, слетању и лету у близини аеродрома, Здравковић одговара да је у овом тренутку на том аеродрому обезбеђен само прихват путника и то "малих авиона" до 20 седишта.

„У складу са саобраћајним потребама авио-тржишта Златиборског округа и захтевима авио-компанија, аеродром ће се опремати и за прихват робе", додао је Здравковић.

Директор Аеродрома Србије истиче и да је туризам грана која би требало да иницира развој ваздушног саобраћаја, те да опслужно подручје аеродрома Поникве иде и изван граница Србије и да је као такво свакако велики потенцијал за даљи развој туризма у том региону.

„Аеродроме не планирамо и не градимо само за актуелни тренутак већ за будуће потребе у складу са плановима развоја нашег друштва на знацајно дужем временском хоризонту", указао је он.

Здравковић додаје да се инвестиционим планом "Србија 2025" планира градња ауто-пута Прељина-Пожега и даље до Котромана према Сарајеву, што ће, каже, том аеродрому и његовом опслужном подручју отворити потпуно нову перспективу у погледу даљег развоја туризма.

ГЗС/Е капија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ponikve uzice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.475.014 посета
Тренутно на сајту: 376 посетилац(a)