Православни верници данас обележавају празник свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија 


Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao              Danas je Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka              U Srbiji danas oblačno, ponegde kiša i pljuskovi, a popodne prestanak padavina.              Gradonačelnik Čačka Milun Todorović posetio Mz Ključ              Za lokalne izbore u Čačku pod rednim brojem 2 izborna lista advokata Ivana Ćalovića              Na Zlatiboru se traži krevet više              Predsednik Aleksandar Vučić i premijer Miloš Vučević položili su cveće i zapalili sveće na spomenik ubijenima u Malom Orašju I Duboni              Rekonstrukcija gradskog trga u Čačku polako ulazi u završnu fazu              Pokret ,,Mi snaga naroda,, prof.dr.Branimir Nestorović prikuplja potpise podrške u Čačku             

 
Православни верници данас обележавају празник свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија
Trenutno na sajtu: 288       |       Podeli:
30.07.2022 | 0 коментар(а)



Света Марина рођена је крајем трећег века, током владавине цара Диоклицијана у Јужној Анадолији, у Антиохији.

У 16. години живота, због одбијања понуђеног брака и вере у Господа Исуса Христа, изложена је најгорим мукама, а потом и погубљена мачем у доба цара Диоклецијана.

Мошти ове светитељке налазиле су се у Цариграду до доласка крсташа, а данас се њена рука налази у светогорском манастиру Ватопеду.

Њене мошти и данас су поштоване. Сматра се да Огњена Марија увек одговара на молитве и лечи болесне, без обзира на вероисповест.

Према народном веровању, света Марина пали и кажњава огњем и као свети Илија, који кажњава громом. Славе је сви који су имали штете од грома и олује.

У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине „гори небо и земља”, не раде никакви послови.

Народна изрека каже - ко слави Огњену Марију сигуран је у летину. Обележава се и као крсна слава. Нико данас не ради, ни у пољу ни у кући, поготово жене.

 

ГЗС/РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRAZNIK SPC PRAVOSLANI VERNICI PRAVOSLAVNA CRKVA OGNJENA MARIJA SVETA MARINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.224.478 посета
Тренутно на сајту: 289 посетилац(a)