Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Zašto investirati u Zlatibor - 10 biznis ideja
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
28.03.2024 | 0 коментар(а)



Čajetina - Zlatibor privlači sve veću pažnju investitora iz različitih delova sveta. Od netaknute prirode



i bogate kulturne baštine, do brojnih sadržaja, nudi širok spektar mogućnosti za investitore koji traže siguran i profitabilan izbor. Evo nekoliko ključnih razloga zašto biste trebali razmotriti investiranje u Zlatibor, ali i 10 profitabilnih biznis ideja.

Turistički raj - Zlatibor je poznat kao najpopularnija turistička destinacija u Srbiji. Destinacija koja živi 365 dana godišnje, na kojoj se nalazi najduža gondola na svetu, na kojoj se gradi najveći sportski kompleks u ovom delu Balkana. Destinacija koja planira izgradnju „zlatnog grada“ na obali Ribničkog jezera i još mnogo kapitalnih projekata. Upravo iz tog razloga investiranje na ovom području pruža idealnu priliku za relativno brz povrat investicije ili pasivni prihod.

Rastući tržišni potencijal - u periodu od poslednjih nekoliko godina zabeležen je porast broja preduzeća koja posluju na teritoriji opštine Čajetina. U 2023. godini registrovano je 22,5 odsto više društava sa ograničenom odgovornošću i 30 odsto više preduzetnika u odnosu na 2020. godinu, a zaposlenost je povećana za 9,5 odsto. Ovi podaci jasno ukazuju da je Zlatibor poslednjih godina veoma poželjna destinacija za brojne investicije i poslovne ideje.

Neograničene mogućnosti za investiranje - Zlatibor se sve više razvija. Ulaže se u nove sadržaje i širi turistička ponuda. Ovde odmaraju porodice, poslovni ljudi, organizuju se tim bildinzi i sportski kampovi. Šire se tržišta sa kojih turisti dolaze, a statistika beleži rast broja noćenja. Sve ovo daje sigurnost da će Vam se investicija u Zlatibor isplatiti. Gosti Zlatibora navikli su na tradicionalno domaćinsku dobrodošlicu, uz sve pogodnosti savremenog života i luksuza, pa je zaista veliki raspon usluga koje im možete pružiti. Budite kreativni i inovativni, razradite dobro poslovnu ideju i budite uvereni da će na Zlatiboru Vaša investicija naći put do svoje klijentele.

Deset ideja za biznis na Zlatiboru

1. Kupovina apartmana radi izdavanja – izdavanje apartmana turistima može biti veoma profitabilna investicija. Bilo da se odlučite za manji ili veći broj apartmana važno je da gostima obezbedite visok nivo usluge. Konkurencija je velika, zato vodite računa da apartmani budu moderno opremljeni, na dobroj lokaciji, izolovani od buke, okruženi zelenilom. Dodatnu vrednost apartmanima daju sadržaji poput spa centra, električnih bicikala, restoran koji je u blizini... Nakon investicije u renoviranje ili opremanje, ključno je efikasno upravljanje nekretninom i promocija, kako biste privukli što više turista i ostvarili stabilan prihod. Uvek se pridržavajte zakonskih propisa, kategorišite Vaše apartmane jer ćete na taj način obezbediti legalno poslovanje i pružiti sigurnost svojim gostima.

2. Izgradnja luksuznih vila – ovo može biti veoma atraktivna poslovna ideja, naročito ukoliko ste spremni da uložite veći kapital. Ono što luksuzne vile razlikuje od apartmanskog smeštaja jeste eksluzivnost. Ključno je pronalaženje odgovarajuće lokacije, koja bi trebala da bude izdvojena iz centra naselja. Pored luksuzno opremljenih vila, potencijalnim kupcima ili gostima morate obezbediti i eksluzivnu uslugu, poput privatnog bazena ili spa centra, sobe za masažu, kvada koji će im biti na raspolaganju za istraživanje okoline i slično.

3. Otvaranje restorana / kafića – zbog konstantno velikog broja turista tokom cele godine, otvaranje restorana ili kafića na Zlatiboru je dobra opcija za novi biznis. Ključno je pronaći pogodnu lokaciju i odabrati vrstu usluge koju ćete pružiti svojim gostima. Razmislite da li želite da Vaš restoran nudi tradicionalna jela ili želite da se fokusirate na moderniji koncept poput gastro bara koji kombinuje lokalne recepte sa internacionalnim kuhinjama. Kafić koji nudi koktele od lokalnog lekovitog bilja, zlatiborske čajeve ili „vodnjiku“, autohtono piće ovog kraja, sigurno će privući pažnju gostiju. Uz malo inovativnosti, pažljivo osmišljen enterijer i vrhunsku uslugu, uspeh Vašeg poslovanja je zagarantovan.

4. Eko - friendly smeštaj - investiranje u eko-friendly smeštaj na Zlatiboru je inovativna poslovna ideja koja podržava sve popularniji održivi turizam. Uključuje izgradnju smeštajnih jedinica koje koriste obnovljive izvore energije, prirodne materijale i održive prakse kako bi se ekološki uticaj smanjio na minimum. Cilj je privući ekološki osvešćene turiste i pružiti im mogućnost da uživaju u udobnom smeštaju bez negativnog uticaja na okolinu. Obzirom da je veliki broj turista iz Zapadne Evrope i sveta u potrazi baš za ovakvim vidom smeštaja, eto prilike da se Vašom poslovnom idejom otvorite ka svetskom tržištu.

5. Seoski turizam i proizvodnja lokalnih proizvoda – nasledili ste seosko imanje koje niko ne održava već godinama, ili imate priliku da relativno povoljno kupite lepu seosku okućnicu... eto ideje za sjajan biznis. Ali ovim poslom možete se baviti samo ukoliko ste odlučili da živite na selu. Domaćinstvo gostima treba da pruži priliku da dožive autentičan seoski život. Možete se baviti i proizvodnjom lokalnih proizvoda. U to može biti uključena cela porodica. Ako u svom domaćinstvu proizvodite med, sirup od šumskog voća, domaći sir ili rakiju, to daje dodatnu vrednost vašoj ponudi. Kombinovanje seoskog turizma sa proizvodnjom lokalnih proizvoda stvara sinergiju koja može privući sve veći broj posetilaca i pružiti dugoročnu održivost Vašeg poslovanja.

6. Spa i relax centar - iako danas na Zlatiboru veliki broj hotela i apartmanskih kompleksa poseduje sopstvene spa centre, postoji i znatan broj apartmanskih zgrada i privatnog smeštaja koji nemaju pristup ovim sadržajima. To predstavlja idealnu ciljnu grupu za Vaš novi biznis. Otvaranje spa i relax centra može biti izvanredna poslovna ideja. Vaš centar može ponuditi širok spektar usluga, uključujući masaže, tretmane za negu lica i tela, termalne bazene, saune i fitness centar.

7. Otvaranje turističke agencije / razvoj turističkih aktivnosti - može biti veoma profitabilno, ali zahteva posvećenost od 24 sata dnevno. Turistička agencija može pružati klasične usluge poput posredovanja u izdavanju smeštaja, organizacije izleta i transfera. Možete se fokusirati na organizaciju aktivnosti u prirodi kao što su vožnja biciklom, planinarenje, jahanje, vožnja kvadova, zip-line, paraglajding i druge aktivnosti. Ukoliko ste avanturističkog duha, predlažemo da se specijalizujete za organizaciju team-building događaja. Razmislite o turama koje obuhvataju istraživanje kulture, istorije, prirode i gastronomije Zlatibora. Ture mogu uključivati posete lokalnim zanatlijama, degustacionim centrima, obilaske kulturnih spomenika i muzeja, kao i aktivnosti poput vožnje kočijama ili pešačenja kroz netaknute prirodne predele.

8. Agencija za digitalni marketing – na Zlatiboru posluje veliki broj preduzeća koje se bave uslužnim i proizvodnim delatnostima, pa otvaranje agencije za digitalni marketing može da bude izvanredna poslovna ideja. Ova agencija bi mogla da pruža širok spektar usluga digitalnog marketinga, uključujući kreiranje web sajtova, upravljanje društvenim mrežama, SEO optimizaciju, kreiranje sadržaja, plaćeno oglašavanje i druge digitalne strategije. S obzirom na potrebe brojnih kompanija i pojedinaca koji posluju na Zlatiboru, osnivanje takve agencije u njihovom mestu bi im olakšalo poslovanje. Postoji velika verovatnoća da će se pre odlučiti za saradnju sa lokalnom agencijom jer imaju direktnu komunikaciju i mogućnost ličnog kontakta.

9. Bike i ski servis / renta - otvoriti bike i ski servis/rentu na Zlatiboru je praktična i perspektivna poslovna ideja, s obzirom na značaj planinskih aktivnosti tokom cele godine. Bike i ski servis bi pružao usluge iznajmljivanja bicikala i opreme tokom letnjih i skijaške opreme tokom zimskih meseci. Potrudite se da tokom letnjih meseci klijentima ponudite i električne bicikle, a razmislite o organizaciji biciklističkih tura. Ova poslovna ideja ima potencijal da privuče turiste i lokalne stanovnike, pružajući im mogućnost da uživaju u planinskim aktivnostima bez potrebe da poseduju sopstvenu opremu.

10. Agencija za čišćenje i održavanje – ovo je praktična poslovna ideja koja može pružiti neophodne usluge za vlasnike koji izdaju svoje nekretnine turistima. Ova agencija bi pružala usluge čišćenja, održavanja, popravki i nadzora apartmana između boravaka gostiju, osiguravajući da su smeštajne jedinice uvek čiste, uredne i spremne za dolazak novih. Agencija može pružiti i dodatne usluge poput dostave namirnica, organizacije transfera ili pružanja podrške gostima tokom njihovog boravka. Kroz pouzdane usluge, profesionalno osoblje i efikasno upravljanje, agencija za čišćenje i održavanje može postati nezamenljiv partner za vlasnike nekretnina na Zlatiboru i doprineti njihovom uspehu.

Investicije poput otvaranja planinskog hotela, gradnje akva parka i slični veliki projekti zahtevaju značajno ulaganje i ozbiljan kapital, ali su na Zlatiboru uvek dobrodošli. Kao tradicionalno dobar domaćin, opština Čajetina se trudi da pruži podršku svim investitorima sa inovativnim poslovnim idejama, kako bi realizovali svoje ambiciozne projekte. Opština Čajetina investitorima nudi olakšan pristup administrativnim procedurama i pomaže u prevazilaženju raznih prepreka koje se mogu pojaviti tokom realizacije projekata. Na taj način se stvara podsticajno poslovno okruženje koje će privući nove investicije, unaprediti infrastrukturu i turističku ponudu Zlatibora.

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cajetina zlatibor investiranje biznis

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.358.021 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)