Невероватно археолошко откриће у самом центру Чачка: прво ископали бомбе а затим грађевину из доба Римљана и антички новац 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Невероватно археолошко откриће у самом центру Чачка: прво ископали бомбе а затим грађевину из доба Римљана и антички новац
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
29.04.2022 | 1 коментар(а)



Чачак - Значај археолошких истраживања која се обављају у дворишту Народног музеја у
Невероватно археолошко откриће у самом центру Чачка, фото: РИНА

Чачку пао је у сенку након што су приликом ископовања пронађена заостала убојита средтсва из оба Светска рата. Сада кад више не вреба опасност од бомби и штапина до изражаја је дошло невероватно откриће чачанских археолога.

Научници прво ископали бомбе, а затим на метар и по дубине наишли на грађевину из доба Римљана, фото: РИНА

"У сонди која је најближа згради музеја, открили смо основе темеља грађевине која највероватније потиче из 4. века нове ере што значи да је грађена у време римске владавине. У току је чишћење тих зидина. Тренутно смо на метар ипо дубине, и прошли смо кроз турски, затим средњевековни период, и дошли до античког времена. Грађевина је занимљива не само што се налази у оквиру музејског комплеска, већ што нама археолозима и истраживачима много значи како би могли да сагледамо тај антички комплекс који се некада равијао у самом градском језгру", каже за РИНУ Катарина Дмитровић, кустос Народног музеја у Чачку.

Центар Чачка је прави археолошки бисер, јер се у самом језгру града налазе још три локалитета из античког периода. Најпознатије су свакако Римске терме које најбоље показују сву величанственост архитектуре и степена развоја тог доба. Најновији проналазак представља још једно археолошко богатство.

"Имамо античке налазе, у питању је антички новац такође из четвртог века и керамику типичну за то време. Пронашли смо јако мале количине, али нама сасвим довољне да знамо о ком се времену говори. Ми као археолози имамо задатак да овакве локалитете пронађемо, истражимо, валоризујемо и дамо предлоге за даљу употребу", каже Катарина.

Пронађен и антички новац и керамик из тог доба, фото: РИНА

Завршну реч даће колеге из надлежног завода, али уз адекватну презентацију најновије археолошко откриће у дворишту музеја би уз додатне садржаје могло бити једна од најатрактивнијих туристичких тачака у граду на Морави.

"Чачак је град јако богатог културног и историјског наслеђа. Кроз пројекат Престоница културе 2023. Народни музеј добио је низ задужења у оквиру тог програма. Само неки од њих су тренутна археолошка ископавња, али и изградња два објекта где ће бити смештени споменици из античког периода као и лапидаријум", рекла је Делфина Рајић, директорка Народној музеја Чачак.

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak muzej arheolozi otkrice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • Naivko

    Pocinje da mi smeta toliki trud i troskovi oko dokazivanja da su Rimljani nekada ziveli tu gde mi sada zivimo. A niko se ne trudi da tacno utvrdi nase poreklo i od kada smo tu gde smo.



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 157.932.935 посета
    Тренутно на сајту: 481 посетилац(a)