Danas konsultacije o izboru potpredsednika i radnih tela Skupštine 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Danas konsultacije o izboru potpredsednika i radnih tela Skupštine
Trenutno na sajtu: 452       |       Podeli:
13.03.2024 | 0 коментар(а)



U Skupštini Srbije za danas su zakazane konsultacije poslaničkih grupa o izboru potpredsednika parlamenta,



članova radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, dok je nastavak sednice na kojoj treba da se izabere predsednik i završi konstituisanje zakazan za ponedeljak, 18. marta.

Poslanički mandati su potvrđeni još 6. februara, a u nastavku konstitutivne sednice poslanici će raspravljati o preostalim tačkama - izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela Narodne skupštine, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
Nastavak konstitutivne sednice bio je prvo zakazan za 11. mart, i na njoj je trebalo da se raspravlja samo o izboru predsednika skupštine, međutim, na sastanku stranaka koje imaju većinu, kako je preneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlučeno je da se ona odloži za sedam dana da bi se pripremio i izbor potpredsednika.
Predsedništvo Srpske napredne stranke je ranije za predsednika Narodne skupštine predložilo Anu Brnabić, koja je sedam godina bila predsednica Vlade Srbije.
Posle objavljivanja kandidature Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.
Poručila je da će se svom snagom truditi da u rad Skupštine Srbije uvede još više javnosti, kroz javna slušanja, debate, različite događaje i da će raditi na jačanju naše parlamentarne diplomatije.
Kada je reč o proceduri vezanoj za izbor predsednika, Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.
Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, a za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Broj potpredsednika Narodne skupštine se utvrđuje na predlog predsednika parlamenta, a prema Poslovniku, najmanje 30 narodnih poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika Narodne skupštine, ali najviše do odlukom utvrđenog broja potpredsednika.
Predlog kandidata za potpredsednika Narodne skupštine podnosi se predsedniku Narodne skupštine, u pisanom obliku, a predsednik Narodne skupštine dostavlja narodnim poslanicima sve primljene predloge kandidata.
Predstavnik predlagača ima pravo da obrazloži predlog kandidata o čemu se otvara pretres, da bi nakon pretresa predsednik Narodne skupštine utvrdio listu kandidata za potpredsednike.
Kao i kod izbora predsednika, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno.
Za potpredsednika Narodne skupštine izabran je kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Poslovnik predviđa i da se na predlog predsednika Narodne skupštine imenuje generalni sekretar.
Nastavak sednice za sledeći ponedeljak zakazao je najstariji poslanik Stojan Radenović, a kako je ranije rekao, rasprava o predsedniku Skupštine Srbije bi mogla da potraje dva-tri dana.
Radenović će predsedavati sednicom do izbora predsednika Narodne skupštine, u čemu mu pomažu po jedan najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata: Aleksandar Đukić ispred liste "Srbija ne sme da stane", Anastasija Baković ispred liste "Srbija protiv nasilja", Marko Milošević ispred liste "Ivica Dačić-premijer Srbije" i Slavica Škrbić iz koalicije NADA.
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je 6. februara, kada su potvrđeni mandati 250 poslanika i time konstituisan novi saziv parlamenta.
Posle potvrđivanja mandata poslanici su položili zakletvu, a poslanici dela opozicije zakletvu su položili u holu.
Uoči nastavka konstitutivne sednice, u Skupštini Srbije formirano je 16 poslaničkih grupa.

GZS/Tanjug

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti srbija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.342.599 посета
Тренутно на сајту: 453 посетилац(a)