Ђорђе већ пола века узгаја голубове, од милоште их зове „попине зверке“ 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”              Todorović za osam godina asfaltirao 500 km lokalnih puteva, evo šta je još planirao             

 
Ђорђе већ пола века узгаја голубове, од милоште их зове „попине зверке“
Trenutno na sajtu: 440       |       Podeli:
30.10.2022 | 0 коментар(а)



Топола – Свако од нас има бар један хоби, неко чак и више а свештеник из Тополе, Ђорђе Радишић одабрао је као хоби голубове – сиве, беле, црвене авијане. Његова

љубав према овим птицама родила се пре више од пола века а такмичарски дух утицао је на ширење јата и огроман број пехара који сада красе породични дом.

“Кад сам имао шест година на кров моје куће слетео је један црвени ћубан и од тад је почела моја љубав према овим птицама, а која и дан данас траје. Од њега сам добио потомке и тако сам увећавао своје јато,  данас имам око 300 голубова”, почиње своју причу о голубовима Ђорђе Радишић и додаје да су за доброг голуба  најважнији квалитетан педигре, добра грађа, здравље и наравно да добро лети.

“Сви голубари улажу у своје птице да би биле што спретније, а то се најбоље види кад их пустите да лете. Добар високолетач у Србији мора да лети дуго, високо, кружно и да се врати одакле је полетео и све то наравно у одређеном временском року како би освојили неку награду на такмичењима. Морају бити здрави и вакцинисани, битна је и кондиција па се мора вежбати са њима”, прича љубитељ ових птица за ТопПрес.

Међутим, често се дешава да се неки од најбољих летача нису вратили у двориште овог свештеника из Тополе јер су их на небу задесиле непредвиђене околности.

“Или их у високом лету ухвати соко или их струје однесу на сасвим другу страну и зато смо увек срећни кад их видимо да се враћају, јер то значи да су изузетно квалитетни и да знају где заиста припадају. Кад су голубови у доброј форми скоро увек се враћају кући”, рекао је Ђорђе.

Голубарство је изузетно цењено у свету. У многим страним земљама , као и у Србији, по стриктно одређеним правилима одржавају се такмичења голубова, попут такмичења коња или паса. Просечан живот једног голуба траје између 10 и 12 година, а Ђорђе своје љубимце храни најквалитетнијом храном и улаже у њих пре свега много љубави и пажње.

“Од миља сам их прозвао ‘Попине зверке’, ово је много више од хобија, нема никакве зараде и у питању је чиста љубав. Много ми је битна и подршка моје породице и то што они разумеју моју заокупљеност голубовима”, каже кроз осмех.

Прави голубари понекад кажу да се добар голуб не може купити, али се може узгајити и утренирати. А неретко се за најбоље примерке ових птица исплаћују велике цифре. Голуб са педигреом зна да кошта до хиљаду, па чак до педесет хиљада евра. Најскупљи голуб икада продат је у Турској за милион долара, и то пола милиона дато је у новцу, а пола у злату.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Svestenik topola golubovi

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.987.510 посета
Тренутно на сајту: 441 посетилац(a)